Това заяви Илия Лингорски от Управителния съвет на финансовата институция

България е на финалната права по пътя към еврозоната. Това заяви Илия Лингорски от Управителния съвет на БНБ по време на форум, посветен на предимствата за бизнеса и икономиката от приемането на еврото.

Строителният сектор у нас се развива, в еврозоната бележи спад

По силата на българското членство в Европейския банков съюз и неговите ключови механизми - Единният надзорен механизъм и Единният механизъм за преструктуриране, БНБ участва във вземането на най-важните решения, свързани с надзора и преструктурирането на банките в еврозоната, включително на банките в България, посочи Лингорски. Българската народна банка и Министерството на финансите работят заедно по синхронизирането на организационните, техническите и регулаторните дейности за присъединяването на страната ни към общоевропейската валута, допълни той.

По време на форума бе посочен и примерът на Хърватия, която след приемането на еврото от началото на годината има ръст на Брутния вътрешен продукт с 2.8 % и спад на инфлацията от 10 на 8%.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.