Това показват данни на Евростат

Продукцията в строителния сектор в Европейския съюз и в частност - в еврозоната, е спаднала рязко през март след два поредни месеца на стабилен растеж. Строителството в България обаче се повишава, показват данни на Евростат.

Най-силен спад през март отбеляза строителството в Австрия (с 10,9%), следвана от Словакия (с 10,3%) и Германия (с 4,6%). В същото време най-голямо повишение на продукцията в строителството беше отчетено в Румъния (4,1%), Словения (3,2%) и Португалия (1,6%).

ЗАРАДИ ЛИПСАТА НА ДЪРЖАВЕН БЮДЖЕТ: Ще спре ли строителството на булеварди и улици в София?

Спрямо година по-рано продукцията в строителния сектор на ЕС се понижи през март с 1,2% след нарастване с 1,6% през февруари, докато в рамките на еврозоната спадът е с 1,5% след повишение с 2,1% през предходния месец. Най-силен спад на годишна база в строителството през март беше отчетен в Словакия (10,3%), Унгария (9,8%) и Чехия (6,1%), докато най-силен растеж има в Словения (28,3%), Румъния (17,7%) и Нидерландия (4,2%).

Според същото проучване на Евростат строителството в България през март 2023 г. се повишава с 0,8% спрямо февруари, когато се сви с 0,3%. По-добър растеж на строителната продукция е отчетен само в четири други страни членки на ЕС.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.