Стана ясно, че двете коалиции са се разбрали за министрите

Очаква се днес от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС да дадат общ брифинг, на който да бъде обявен съставът на кабинета. В четвъртък вечерта стана ясно, че двете коалиции вече са се разбрали за поименния списък с министрите.

НЕОФИЦИАЛНО: Кой влиза в кабинета „Денков - Габриел” (ПЪЛЕН СПИСЪК)

Остава договорката Николай Денков и Мария Габриел да се сменят на ротационен принцип на поста министър-председател за срок от 9 месеца.

Излезе и неофициален списък с проектокабинета. Сред имената остава това на Асен Василев като министър на финансите. Тодор Тагарев би поел отбраната, а сегашният шеф на ГДБОП Калин Стоев - вътрешните работи.


Проектокабинетът е готов, а Денков потвърди за списъка с министри. „На всички национални съвети на партиите от коалицията „Продължаваме Промяната - Демократична България” беше приет съставът на правителството. Предложили сме това, което излезе в края на деня”, посочи той.

Въпреки готовността за съвместно управление, Денков беше категоричен: „Истината е, че с ГЕРБ си нямаме доверие. В разговорите с Мария Габриел виждам, че на нея мога да ѝ имам доверие. Разговорите с нея вървят конструктивно и аргументите се чуват”.

Денков: С ГЕРБ си нямаме доверие, но съставът на правителството е консенсусен

Като консенсусна той определи и промяната в състава, в сравнение с този, представен в началото на май. „Той беше изваден в друга ситуация, още преди да е започнало връчването на мандатите. Сега говорим за търсене на състав, който да получи по-широка парламентарна подкрепа. Трябваше да изтеглим няколко политически лица, за да стане кабинетът по-неутрален”, поясни Денков.

Още преди да са обявили съставът официално, лидерите на двете формации започнаха срещи и за конституционно мнозинство за съдебна реформа. Първите разговори бяха в стаята на ДПС. „Не сме обсъждали кабинет и ние не участваме в кабинет и в разговорите за него. За реформи в конституцията - говорихме. Надявам се, че в това правителство Рамбовци няма да има”, заяви Мустафа Карадайъ.

Карадайъ: Няма да пречим на съставянето на кабинет

Проектокабинетът вече събира и сериозни критики. „Кабинет на предателството. На националното предателство. Това правителство е на предателството и шпионажа”, каза Костадин Костадинов от „Възраждане”.

Възможно е още днес коалицията „Продължаваме Промяната - Демократична България” да върне папката с изпълнения мандат на президента Румен Радев. Срокът за това е понеделник.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.