Такива са съмненията на потърпевшите

Река преля в град Берковица в четвъртък следобед. Потопът наводни къщи, отнесе улици и мостове, а жители на наводнения квартал „Раковица” бяха евакуирани. Община Берковица обяви частично бедствено положение за квартала и за съседното село Бързия. Над 20 къщи са наводнени. Две семейства са поискали временно да бъдат настанени в други жилища. 

ПОТОП В БЕРКОВИЦА: Преля река, отнесени са улици и мостове (ВИДЕО)

Жители разказаха в ефира на „Здравей, България”, че къщите им са пълни с тиня и боклуци. По думите им над квартала има сметище, което се ползва от общината. Съмненията им са, че наводнението е станало заради него.

Бедстващи хора и наводнени къщи няма, категорична бе кметицата на Берковица Димитранка Каменова. "Няма къщи, които да са наводнени. Снощи работиха 3 екипа на "Пожарна безопасност". Единственото, което е останало - изчистване на инфраструктурата и да влезем във всички къщи, да направим оценки, да започнем да пръскаме, дървета и боклуци да се изхвърлят. И, разбира се, да търсим помощта от държавата чрез Междуведомствената комисия по бедствия и аварии", подчерта кметицата. 

 В парламента социалният министър Лазар Лазаров напомни, че от четвъртък еднократната държавна помощ за пострадалите вече е до 1500 лева.

"Тези средства представляват подкрепа за първите нужди, непосредствени нужди, които имат хората - за покупка на храна, лекарства, вода. Или за някаква дребна домакинска покъщнина. Те не са предназначени да покриват ремонтни или възстановителни дейности", подчерта министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.