Как всичко, случващо се на жълтите павета, се отразява на живота на обикновените хора

ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС на финалната права за създаването на общ кабинет. Николай Денков и Мария Габриел обявиха имената на министрите. Очакванията са новата власт да бъде гласувана следващата седмица.

Вторите на изборите подготвят вече втори комплект министри. Първият проектокабинет, с който биха искали да управляват държавата, представиха преди около месец. След това, обаче, се наложиха промени. В първоначалния вариант премиерът е сам и е Николай Денков. Сред ярките политически имена са това на Асен Василев като финансов министър и Даниел Лорер, който трябваше да отговаря за иновациите. В първото правителство, представено само от ПП-ДБ, за вътрешен министър бе посочен Андрей Янкулов от "Антикорупционния фонд", а за министър на външните работи - Ирена Димитрова, която беше зам.-министър на външното ведомство. Най-сериозни критики бяха насочени към участието на Асен Василев в този първи комплект министри.

„Обзорът”: Ефектът на празните кутийки (ВИДЕО)

В последния вариант на правителството, в чието редене участваха и от ГЕРБ-СДС, премиерите са двама и ще се редуват на 9 месеца. Въпреки критиките, Асен Василев запази мястото си, но не и Даниел Лорер. За иновациите ще отговаря Милена Стойчева. Вътрешното министерство е поверено в ръцете на Калин Стоянов, който в момента ръководи ГДБОП. На този фон народните ни избраници през изминалата седмица се хванаха за гушите, и то не в преносен смисъл.

Как всичко, случващо се на жълтите павета, се отразява на живота на обикновените хора и как отекват скандалите - и съдебни, и политически на пазара - обзорът на седмицата този път е през погледа на две дами, които се опитват да свържат двата края като продават цветя на пазара - Бонка Петрова и Величка Иванова.

Цели два месеца след изборите и след 300 дни служебна власт България е на път да се сдобие с редовен кабинет. Поискаха имунитета на лидера на ГЕРБ, дела, държани „на трупчета”, бяха възобновени. Това са само част от парченцата от седмичния новинарски пъзел, който този път подреждаме със социолозите от Женския пазар, докато продават цветята си.  Как там отеква случващото се на жълтите павета?

"ОБЗОРЪТ": И в политиката, и в кухнята - важна е дозата (ВИДЕО)

ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС попълниха министерските кресла, въпреки настояването на държавния глава да не го правят. След срещи с Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски и Йорданн Цонев от  ДПС пък си осигуриха нужните гласове за промени в Конституцията, свързани със съдебната реформа. Новината се харесва на продавачките на цветя, защото и Величка, и Бонка са категорични, че редовна власт трябва да има възможно най-скоро.

Докато се чудихме дали 240-те ще успеят да изберат редовно правителство, една голяма част от тях решиха да излагат аргументи с юмруци в деня на детето. Плюха се. „С детска градина го сравнявам, обаче, учителката има авторитет. В парламента няма голям авторитет. В държавата няма голям авторитет”, казва Бонка. Жената сравни парламента и с цирк.

Прокуратурата започна да привиква политически лидери и по стари дела и по нови разследвания. Главният прокурор поиска имунитета на Бойко Борисов заради делото от преди 3 години, известно като „Барселонагейт”. Според обвинението има доказателства, че бившият премиер е предоставил на трети лица средства, придобити по престъпен начин, за закупуване и наемане на имот в чужбина. Като свидетел беше разпитана бившата манекенка Ивайла Бакалова, която се очакваше да даде информация за Борислава Йовчева. Причината – двете са се познавали добре. Тъкмо за Йовчева се твърди, че е живяла в къщата в Барселона.

"Обзорът": Когато двигателят на политиката блокира, кой ще хване волана на държавата

Лидерите на вторите в парламента пък даваха обяснения за записите от срещата им, разпространени от Радостин Василев, в които се говори за овладяване на службите и не само. ВСС реши, че може да разгледа искането за предсрочно освобождаване на главния прокурор. „Излизат дела, вадят се стари, кой какво имал? Вие защо мислите, че имаме правосъдие? Ние нямаме никакво правосъдие, ама никакво. То е под нулата, дори 5 нули, да не кажа - никакво. Правосъдието ни е който даде пари, той печели”, твърди Величка. Бонка също смята, че нищо няма да се случи. „Всичко ще се покрие. Пред хората се плюват, а всъщност си пият кафето и ядат заедно. Е това е България. Дано нанякъде тръгне тая държава”, надява се продавачката на цветя.

Заради записите от заседанието на ПП и призива на президента да не се опитват да правят правителство, на улицата отново излязоха протестиращи и контрапротестиращи. Едните срещу промяната, а други срещу Румен Радев.

Социолозите от Женския пазар обобщават: „Искаме да живеем добре, а не да се мъчим. Да гледат за здравеопазване, за учение. Как едно време беше здравеопазването безплатно, учението безплатно. Как всичко имаше при Тодор Живков? Хората правеха къщи, ходеха на почивка. Сега хората не могат да си купят лекарствата”.

На този фон не може да подминем извода, който през седмицата, къде на шега, къде не, направиха метеоролозите - единственото нещо, което се развива успешно в България, е купесто-дъждовната облачност.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.