Тази седмица - с икономиста Георги Стоев

ГЕРБ даде заявка, че ще излъчи кандидат за премиер, а после президентът обяви, че в понеделник ще връчи първия мандат за сформиране на редовно правителство на ГЕРБ-СДС. Вече е ясно - еврокомисарят Мария Габриел ще е човекът, който ще получи папката. Тя ще има задачата да попълни кутийките с министрите. Те са общо 20. За момента вторите остават на позицията, че няма да участват в пълненето им. Иначе казано - няма да подкрепят първия мандат. От ГЕРБ-СДС започнаха разговори и с останалите формации в парламента, но без "Възраждане".

Появиха се и спекулации за евентуалното разпределение на министерските кресла. Те стъпват в някаква степен и на броя депутати, които различните формации имат в 49-ото Народно събрание. Неофициално се заговори, че ГЕРБ-СДС биха могли да имат 10 места, ДПС - 5, БСП – 3, а „Има такъв народ” - 1 място. Пак неофициално се коментира, че едно място може да бъде дадено и на представител от сегашното служебно правителство. Доколко всички тези спекулации могат да се превърнат в реалност, ще трябва да почакаме, за да видим. Стои въпросът и дали вторите - ПП-ДБ, все пак няма да променят категоричното "не". Окончателният им отговор трябва да чуем във вторник.

(Не)стандартна политика: Обзорът на седмицата с Нели Тодорова

Празните кутийки или липсата на редовно правителство оказва сериозно влияние на бизнеса. Точно заради това тази седмица правим обзора с икономиста Георги Стоев. „Ние икономистите сме свикнали на различните сценарии да слагаме различна вероятност. Например 80% е шансът да имаме избори, 20% - да имаме правителство. В момента е толкова непредвидимо всичко, че все едно хвърляш монета и чакаш да падне ези или тура. В такъв сценарий живеем политически, което е жалко”, коментира той.

Месец и половина след изборите ГЕРБ-СДС смени курса и от „ако нямаме подкрепа на вторите, връщаме мандата с празни кутийки”, вече позицията е „предлагаме правителство, ако вторите не са с нас - разчитаме на останалите”. 

Какъв е ефектът на празните кутийки върху бизнеса  - и малкия, и големия? И важно ли е кутийките да са пълни? Отговорите на тези въпроси търсим с икономиста Георги Стоев при малките в Капана или пловдивския „Сохо”, както го нарича той. И само на няколко километра от индустриалната зона „Тракия”, където десетки големи работят и чакат да видят какви решения ще вземат новите в кутийките. „Големият проблем е, че все още живеем в икономика, в която има значение кой е министър-председател и кой е министър на финансите. Ако доживеем един свят, в който икономиката ще върви, независимо от правителството, независимо от това кой е на власт, значи сме го докарали до много светло бъдеще”, твърди Стоев.

И докато седмицата започна с очаквания около това ще успее ли Мария Габриел да напълни кутийките с министрите, дневният ред беше взривен с  искане за оставката на главния прокурор. Заявката направи първо Мария Габриел. По-късно тя беше последвана от шестима прокурори от ВСС. Кадровиците дори стигнаха по-далеч – поискаха от президента да освободи главния прокурор. Искане, което е безпрецедентно, тъй като досега магистратите заставаха плътно зад гърба на обвинител номер 1. „Някои го определиха като въдичка за ДБ, но може ли да се окаже, че тръгването към отстраняване на главния прокурор може да обедини противниците, за да има правителство”, смята икономистът.

Дали отстраняването на Иван Гешев е залог за съставянето на кабинет, все още е отворен въпрос. Разговорите между първите и вторите започнаха с фалстарт – ПП-ДБ не се явиха на първата покана – лидерите на „Продължаваме Промяната” не бяха в София. Вторият опит за среща се оказа успешен, но остана на ниво само за среща. 

През седмицата отбелязахме деня на Европа със заявка, че до месец ще е готов законът, който описва стъпките за въвеждане на еврото. Очаква се и да тръгне кампания, която да се изправи срещу страховете на хората. На този фон референдумът на „Възраждане” срещу единната валута набира сила. „Хората трябва да са наясно, че рисковете, които имат с лева, са също толкова големи, колкото и с еврото, но плюс още един риск – когато дойдат на власт популисти да премахнат валутния борд и има инфлация от 1000 процента. Това трябва да им стане ясно на хората. В момента в който имаш евро, това не може да се случи и парите ти са стабилни. Ти си като австрийците, германците, хърватите – нормален европеец със стабилни пари в банката. Явно някаква психология, която пречи на математиката, но аритметиката е елементарна. Ако влезете в това кафене и си поръчате едно кафе за 3 лева –то ще струва 1,50 евро, няма да струва 3 евро. Най-лесният начин би бил ако заведенията и магазините започнат да котират две цени – още днес, да сложат просто две цени. Просто хората да знаят още преди да сме приели еврото, че ги има две цени. Това би бил най-елегантния начин”, категоричен е Георги Стоев.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.