Ще излязат ли партиите от патовата ситуация?

В политически план през изминалите 7 дни минавахме в една или друга крайност. От "май ще се разберат за правителство" до "отиваме на избори през лятото". В понеделник-вторник изглеждаше, като че ли политиците ни са готови да приберат камъните, с които се замерят вече 1-2 години. След това обаче стана ясно, че камъните все пак остават в джобовете им и са в готовност за употреба.

На този фон българинът чака решения най-вече за доходите и за разходите си. Докато чакаме служебната или пък евентуална нова редовна власт да предприемат конкретни мерки за овладяване на инфлацията, БНБ извади най-силното си оръжие в опит да ограничи поскъпването.

Банките ще бъдат задължени да блокират по-големи задължителни резерви. По правило в момента финансовите институции заделят 10 процента от всеки депозит на българин – иначе казано, ако ние вложим 100 лева – банката блокира 10 и може да раздаде като кредити останалите 90 лева. От 1-ви юли този резерв става 12% - от 100 лева депозит – банката вече може за ползва 88 лева.

Така на дребно може и да не изглежда като кой знае какво, но предварителните разчети показват, че трезорите ще блокират над 15 милиарда лева. Целта на БНБ е да се ограничи кредитирането и в крайна сметка хората и фирмите да разполагат с по-малко пари и да се намали и инфлацията.

На този фон се очаква лихвите по кредитите да нараснат с поне 2 пункта. Ето и точна сметка – при ипотечен кредит за 100 хиляди евро за 25 години и само при 1 пункт повишаване на лихвата, то месечната вноска ще нарасне от около 450 евро на 500 евро на месец, а ако лихвите нараснат с 2 пункта то тогава вече говорим за вноска от над 560 евро.

В България все още няма закон за личния фалит - нещо с което се очаква да се заемат народните представители.  Големият въпрос е колко дълго ще просъществува този парламент и за какво ще има време. Прогнозата правим с преподавателя по политически науки от НБУ Ирена Тодорова. Отговор на въпроса може ли с нестандартни мерки да се излезе от патовата ситуация – ще намерите във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.