Главният прокурор атакува в Конституционния съд механизма за разследването му

Висшият съдебен съвет ще гледа заедно двете производства за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор. Така още този четвъртък точката ще влезе в дневния ред на кадровиците, като те трябва да решат дали обвинител №1 е извършил нарушенията, в които е обвинен. Междувременно, Иван Гешев атакува пред Конституционния съд промените в НПК, с които за уволнението му са нужни само 13 гласа.

Гешев атакува в Конституционния съд механизма за разследване на главния прокурор

Изразът „политически боклук”, използван от Гешев по време на публичното му изявление на 15 май, и отнасящ се до българските депутати, не отговаря на моралните и етични норми на магистратите у нас, мотивираха предложението си четиримата вносители от Прокурорската колегия.

„Действията на г-н Гешев скандализираха цялото общество и бяха възприети като несъответстващи на заеманата от него длъжност. Използваната лексика, интонация и жестове на главния прокурор се възприемат от представители на законодателната власт като мутренски и непристойни за един висш представител на съдебната власт”, обясни Калина Чапкънова.

„Ясно е, че най-вероятно зад това стои политическото влияние на партия ГЕРБ. Най-вероятно това, което се случва, е опит за превземане на съдебната власт. И ще кажа още - тоталитарен преврат”, е мнението на Гешев.

ВСС обедини двете производства за предсрочно прекратяване на мандата на Гешев

След часове спорове, абсолютно единодушно, с 18 гласа „за” кадровиците отказаха да спрат производството за оставката на главния прокурор, както поиска самият той. Но след като чуха нова порция обвинения към тези, които според него  искат отстраняването му.

„Те казват и най-вероятно се готвят за нещо, което твърдят и прилича на кървави чистки. Тези хора, които посочвам, не само рушат държавността, те буквално я яхат и употребяват все едно им е бащиния. Ок, вие не ме харесвате, някои политици не ме харесват. Това ли е най-важният проблем в момента в страната? Да защитят, най-вероятно, един бивш министър - председател - може би Борисов”, добави Гешев.

Висшият съдебен съвет реши, че има основания и второто искане за отстраняването на Гешев да бъде разгледано. И за да не се гласува всяка седмица подобен въпрос, обединиха двете досегашни производства.

„В четвъртък Висшият съдебен съвет отново ще бъде свикан и там ще има точка за разглеждането на двете процедури, обединени, по същество. Възможно е да се намери всякаква причина да не се произнесе”, обясни правосъдният министър Крум Зарков.

Гешев: Искането за моето сваляне е опит за тоталитарен преврат

Начело на следващото заседание се очаква да застане новият министър на правосъдието - Атанас Славов. Още преди гласуването на новия кабинет, обвинител номер едно изпълни обещанието си и атакува пред Конституционния съд промените в НПК с механизма за разследване на главния прокурор.

„Аз съм избран със 17 гласа, но мога да бъда отстранен с 13”, коментира Гешев.

„Мисля, че има достатъчно аргументи за тези различни мнозинства. Решението, което се взе, има своето обяснение и Конституционният съд ще се произнесе”, уточни Зарков.

Гешев оспорва и решението на Народното събрание за провеждане на нови избори за членове на ВСС от професионалната квота.

В понеделник главният прокурор ще бъде в Страсбург, където ще бъде изслушан в една от подкомисиите на Европейския парламент за правата на човека и върховенството на закона. Той там трябва да говори и за „Барселонагейт”. Това беше мотив на Гешев да поиска дебатът по същество да бъде отложен за следващата седмица, с което кадровиците не се съгласиха.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.