Това сочат данните на НСИ за първото тримесечие на годината

През първото тримесечие на 2023 г. делът на хората, които изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи, продължава да е относително висок - над 75 на сто, обяви Националният статистически институт.

С известни затруднения са 35,8% от хората, 26,8 на сто определят покриването на ежедневните разходи като трудно, а 14,2 на сто - като много трудно. Делът на хората, които се справят много трудно, се увеличава с 0,6 процентни пункта в сравнение с първото тримесечие на 2022 г. 

БНБ повиши основната лихва

През четвъртото тримесечие на 2022 г., както и през предходните три тримесечия, българите с финансови проблеми също бе над 75 на сто, показва справка в НСИ. В този период с известни затруднения са били 38,4 на сто от анкетираните, 26,1 на сто определяха покриването на ежедневните разходи като трудно, а 12,3 на сто - като много трудно.

В периода януари – март 2023 г. относително лесно могат да покрият ежедневните си разходи 19,7 на сто от хората, а едва 3,5 на сто не изпитват никакви затруднения. Делът на последната група граждани се покачва с 1,5 процентни пункта спрямо първото тримесечие на 2022 г.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.