Коментар на Людмил Рангелов и Емил Георгиев

Ще бъде ли прекратен предсрочно мандатът на Иван Гешев? Коментар и прогноза направиха в ефира на „Здравей, България” адвокатът Людмил Рангелов и Емил Георгиев от „Правосъдие за всеки”.

„Има едно клише, което в случая ми се струва много приложимо – че магистратите следва да говорят със своите актове, а не със своите обръщения по телевизията. Ще бъде от голямо значение, ако се стигне до гласуването за предсрочно освобождаване, с колко гласа ще бъде прието. По стария закон се изискваха 17 гласа, по новия са 13.  Приемайки, че решените се вземе с 13 гласа, това може да изправи пред опасност стабилността на решението. Законът в тази част е атакуван от главния прокурор пред КС. Там още не е минало производството по допустимост. Още не е обявил, че допуска гледането на отправеното искане от главния прокурор. От друга страна президентът може да изчака между решението на пленума на ВСС и определението по допустимостта. Да речем, че КС каже, че ще гледа оспорването, поискано от Гешев, тогава Радев може да се възползва от правото си на отлагагателно вето и да върне на ВСС решението”, обясни Георгиев.

ВСС решава в четвъртък за оставката на Иван Гешев (ОБЗОР)

„Главният прокурор няма избор. Трябва да извади всичко, което знае. Времето да го направи изтича. Теоретично, ако днес ВСС гласува освобождаването му и ако президентът подпише утре указ, позицията му приключва Ще видим дали президентът ще се отнесе спортсменски към този казус – ще даде възможност КС да вземе своето решение като не подписва указа, или повлиян от влошените отношения, веднага ще го подпише”, обясни Рангелов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.