Това се случва на фона на притесненията за доставките на суровината

Петролните фючърси поскъпнаха с около 1% по време на следобедната търговия в сряда с оглед на притеснения, свързани с доставките на важната енергийна суровина. Повод за тези притеснения даде Енергийната информационна агенция на САЩ (EIA), която прогнозира, че глобалните петролни складови запаси ще намалят слабо през всяко едно от следващите пет тримесечия. Това следва обявеното през уикенда от ОПЕК + решение да продължи да ограничава добивите си и през 2024 г. Саудитска Арабия пък еднолично реши да намали доброволно своето петролно производство с още 1 млн. барела на ден през месец юли.

„Очакваме, че тези съкращения ще окажат известен натиск върху цените на суровия петрол“, посочи EIA в своя доклад „Краткосрочна енергийна перспектива" за юни, като прогнозира цената на петрол Брент да бъде средно около 79 долара за барел през втората половина на 2023 г., а през следващата да достигне 84 долара за барел.

Продължава сривът в цената на петрола

Агенцията също така прогнозира, че производството на суров петрол в САЩ ще достигне 12,61 млн. барела на ден през 2023 г. и 12,77 млн. барела на ден през следващата година, като това представлява повишение съответно с 0,6% и 0,7%. EIA очаква глобалното търсене на петрол да нарасне както през 2023 г., така и през 2024 г., съответно с 1,59 и с 1,70 млн. барела на ден.

Към 15,30 ч. българско време фючърсите на петрол Брент поскъпват с 1% обратно към 77 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI -  0,65% към 72,35 долар за барел, заличавайки вчерашния спад. Едно по-сериозно поскъпване на петрола обаче изглежда ограничено от продължаващите опасения относно забавящата се икономика на Китай и потенциалните рецесии в САЩ и Европа, тъй като всичко това ще намали търсенето на важната енергийна суровина.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.