Това съобщи председателят на КЕВР Иван Иванов

С около 40% се е увеличил броят на фотоволтаичните централи, които чакат за присъединяване към мрежата. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред журналисти след края на заседанието на Комисията по енергетиката в Народното събрание. Той добави, че заради това може да има по-големи санкции срещу енергийните дружества, но те може да бъдат въведени от Народното събрание.

„Нормално е да има повишаване на санкциите, защото те са въведени доста по-рано. От друга страна нарушенията са такива, че закъснение с една година води до много сериозни загуби за този, който чака цяла година за присъединяване", заяви Иванов. 

Със спорове и прекъсвания: Депутатите приеха Закона за ВЕИ

Председателят на КЕВР добави, че има закъснения от повече от една година за присъединяване на фотоволтаични централи към мрежата. Заради това има инвеститори, които се чудят дали да не се откажат поради тези проблеми.

По време на днешното заседание на Комисията по енергетика в Народното събрание депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев и председателят на КЕВР Иван Иванов заявиха, че са притеснени, че електроразпределителните дружества (ЕРП) бавят прекалено много проектите на инвеститорите във фотоволтаични централи. Добрев определи това като злоупотреба от страна на ЕРП-ата с „тяхното монополно положение” и изтъкна, че много инвеститори са взели заеми, по които плащат лихви. Той счита, че  ЕРП-ата не ги интересува, че инвеститорите чакат с години и по този начин трупат загуби. Народният представител смята, че заради това трябва да се помисли за неустойка за производителите като електроразпределителните дружества бъдат глобени за пропуснати ползи.

Иванов изрази готовност да съдейства, за да се изготвят нужните законови промени.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.