Фючърсите на сорта Брент намаляха с 35 цента

Котировките на петрола се понижиха по време на петъчната сутрешна азиатска търговия, насочвайки се към втори пореден седмичен спад. Това вероятно се дължи на опасенията, свързани с търсенето и скептицизма около евентуалното сключване на ядрена сделка между САЩ и Иран, съобщи Ройтерс.

Фючърсите на сорта Брент, чиято цена е референтна за европейския пазар, намаляха с 35 цента или 0,5% до 75,61 долара за барел. Американският лек суров петрол загуби също 35 цента до 70,94 долара за барел.

Фючърсите на черното злато поскъпват

„Очаква се цените на американския лек суров да останат в диапазона 67-73 долара за барел в близко бъдещ”, прогнозира Сатору Йошида, анализатор към Rakuten Securities.

И двата контракта поевтиняха, след като САЩ и Иран отрекоха доклад на портала Middle East Eye, според който двете страни са близо до сключването на ядрено споразумение. Черното злато поскъпна в началото на седмицата след обявеното от Саудитска Арабия съкращаване на добива, но нарастващите запаси от гориво в САЩ и слабите данни за китайския износ изтриха печалбите. Фактори като опасенията от ограничено предлагане и по-високо търсене, докато САЩ навлизат в сезона на пътуванията, се компенсират от притесненията относно бавното нарастване на търсенето на горива в Китай, обясни още Йошида.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.