Това съобщиха от ръководството на швейцарски банков гигант

Швейцарският банков гигант UBS финализира придобиването на конкурента си Credit Suisse. Това се посочва в отворено писмо на банката до швейцарския вестник „Нойе цюрхер цайтунг", цитирано от Франс прес.

Сделката на стойност 3,2 млрд. долара бе одобрена през март и швейцарските регулатори изиграха ключова роля в придобиването на фона на опасенията, че сериозните загуби на Credit Suisse ще дестабилизират банковата система, припомня CNBC.

UBS: Бяхме притиснати при придобиването на Credit Suisse

Новото формирование ще има баланс от 1,6 трилиона долара. Регулаторните органи обявиха в петък, че ще покрият загуби до 9 млрд. швейцарски франка (10 млрд. долара), след като UBS вече е загубилa първите 5 млрд. швейцарски франка като част от трансакцията. Това се случи, след като погълна портфолио, което не съответства изцяло на бизнеса и рисковия профил на банката.

През идните месеци може да има много сътресения, предупреди в петък шефът на UBS Серджо Ермоти, подчертавайки, че интеграцията ще доведе до „вълни” от трудни решения, най-вече що се отнася до заетостта. UBS активизира подготовката от средата на март и най-вероятно вече е имала идея кои дейности да запази, да затвори или да продаде, но е била ограничена в действията си до окончателното финализиране на сделката. Това заяви Андреас Вендити, финансов анализатор във Vontobel.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.