Той разказа, че бил съборен на земята и ритан

Съпредседателят на сдружението на българите в Република Северна Македония „Шемето” Бекир Кадриески е бил пребит от непознат в град Струга. Това е станало преди около час, потвърди пред NOVA самият Кадриески.

Пребиха секретаря на българския културен клуб в Охрид

Мъжът разказа, че бил съборен на земята и ритан. Получил е удари с ръце. Пред NOVA Кадриески обясни, че по време на побоя е бил обиждан на етническа основа с думите „мръсен българин”.

Кадриески е гражданин на Република Северна Македония. Той няма български паспорт, но декларира, че е с българско самосъзнание.

Коментарът на сдружението „Шемето”

От сдружението „Шемето” съобщиха, че Бекир Кадриески е бил набелязан и нападнат в гръб заради етническата си принадлежност и самоопределение. В момента пострадалият се намира в болница в Струга с наранявания в корема и гърдите.

„Това не е изолиран инцидент, а симптом на трайна и системна дискриминация на българите в Северна Македония, на която ние от СБвМ „Шемето“ активно опонираме. Историческото и политическото напрежение продължават да поддържат среда на враждебност, разпалвайки огъня на етническа омраза и предразсъдъци. Нашият съпредседател, защитник на единството и дружбата между двете страни, за съжаление, беше подложен на последиците от тези предразсъдъци в части от местното общество”, допълват от сдружението.

От „Шемето“ заявяват ангажимента си да се борят с този „дълбоко вкоренен предразсъдък и тенденция за потъпкване на човешките права в РСМ”. „Нашата мисия е да настояваме за открит диалог, да насърчаваме разбирателството и да създаваме атмосфера, в която етническите идентичности се уважават, а не се осъждат”, подчертават от организацията.

„Надяваме се този инцидент да послужи като напомняне за разрушителния път, по който дискриминацията в обществото води. Нека той да бъде използван като катализатор на промяна. Молим за вашата подкрепа в това начинание и за вашите пожелания за бързо възстановяване на съпредседателя ни Бекир Кадриески”, заключват от „Шемето”.

Реакциите след побоя

„Свидетели сме на пореден брутален акт на насилие срещу гражданин на Република Северна Македония с българско самосъзнание. Председателят на сдружението на българите „Шемето” Бекир Кадриески е бил жестоко пребит в град Струга. Остро изказваме своето възмущение и осъждаме този пореден акт на непровокирано насилие срещу наш сънародник. Ако информацията, че побоят над Кадриески е бил придружен от думите „мръсен българин”, се потвърди, то случилото се ще представлява опасен рецидив и ще настояваме по всички възможни международни канали престъплението да бъде щателно разследвано, а виновниците - наказани с цялата строгост на закона”, посочват в позиция от ГЕРБ.

С позиция след побоя излязоха и от ВМРО. От формацията посочват, че отново настояват спешно Министерският съвет да поиска замразяване на преговорите за членство на РС Македония в Европейския съюз, докато не бъде спрян „геноцидът над македонските българи”.

„Считаме за излишно вече да изреждаме случаите на агресия, побои и заплахи над македонски българи, които са ежедневие, особено след националното предателство, извършено от българския парламент миналия юни, когато беше свалено ветото, отвоювано от ВМРО. Няма да описваме и в детайли недопустимата подмяна на историческата истина за български национални герои и общата ни история с РС Македония, които са достояние на цяла Европа, която обаче мълчи позорно”, допълват от ВМРО. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.