Франция е първата държава, която създаде правила за този вид дейност

Франция е първата държава, която регламентира работата на инфлуенсърите. До 300 000 евро глоба и до 2 години затвор грозят всеки, който си служи с невярна информация, за да рекламира продукти.

Инфлуенсър почина след клип, в който пие китайски спирт

Адриана е начална учителка. Тя съчетава професията със задълженията си на майка и работата като инфлуенсър. „Идеята беше на моя приятелка. Имах нужда да се изразявам, да говоря и тя тогава ми каза – Ади, защо не станеш инфлуенсър?“, разказа Адриана Първанова.

Кристина и Артьом: Най-голямата ни победа от „Един за друг“ са истинските приятели

Тогава започнала да гледа клипове в мрежата, а след това и сама да създава съдържание. Днес последователите ѝ са десетки хиляди. Споделя, че макар и рядко, тя самата рекламира продукти. „Наистина хората, които те харесват, се влияят от това ти какво използваш, така че за мен отговорността е голяма“, разказа още Адриана.

Оставиха за постоянно в ареста Чеченеца, Емили Тротинетката и Куката (ВИДЕО)

Именно заради отговорността на инфлуенсърите, Франция регламентира дейността им. Париж наложи забрана за реклама на естетичната хирургия, както и на продукти, обработени с фотошоп. Според експертите друг от големите проблеми е свързан със скритата реклама.

„Човекът може да ви каже: Спете на дясната си страна и ще живеете 100 години и аз не откривам тук скрита реклама. Но може и да ви каже всяка вечер пия по едно хапче от еди кое си и ще живея 101 години“, обясни Богомил Николов, Асоциация "Активни потребители".

Какво е влиянието на инфлуенсърите върху подрастващите и как може да се контролира

Има два начина потребителите да се предпазят. „Единият е – не вярвате. А вторият вариант е да има механизми, законова регулация, която да задължава хората да разкриват своите източници на финансиране“, добави Николов.

„НОВИТЕ ИЗВЕСТНИ”: Шампионът по борба Микяй Наим и неговата Ясмин

В очакване да има регламент за работата на инфлуенсърите и у нас, Адриана отправи апел към хората да внимават на кого се доверяват. „Добри примери има. Но има и лошо примери и трябва да бъдем достатъчни критични, за да избираме съдържанието“.

ЗАРАДИ МАНИЯ В TIK TOK: Франция прави мониторинг на лекарство за диабет

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.