Всеки указ на президента може да бъде оспорен, коментира още преподавателят по конституционно право

Времето, за което президентът е подписал указа за отстраняването на Иван Гешев от поста главен прокурор, е било кратко. Мнението изрази преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова в предаването „Денят на живо с Наделина Анева”.

„Тези, които искаха отстраняването на Гешев, не се бяха приготвили за това, което предстои”, смята доц. Киселова.

Президентът подписа указа за освобождаването на Гешев

Тя обясни, че указът на президента може да бъде оспорен пред Конституционния съд.

„Да, всеки указ на президента може да бъде оспорен за противоречие с Конституцията. 1/5 от народните представители и от Колегия на ВКС или ВАС”, обясни Киселова.

Тя коментира и избора на изпълняващия длъжността главен прокурор след отстраняването на Гешев.

Сарафов: Още днес ще предложа подмяната на всички зам.-главни прокурори

„След като беше изменен законът, за съжаление неговите създатели, не са предвидили действията – дали пленум или колегията на прокурорите е необходимо да избере изпълняващ функциите на главен прокурор. Тази празнота в закона даде възможност на Прокурорската колегия да се организира бързо и да възложат на г-н Сарафов да изпълнява тези функции”, коментира Киселова.

„Самата процедура се разви бързо, сравнение с първите две. Представители на политическите партии в парламента, най-вече ПП и ДБ, даваха срок до днес на президента да издаде указ, той ги изненада и го издаде по-рано. Оттук съвсем очаквано беше, че ще има прегрупиране, за да се намери онзи, който да встъпи в длъжност, макар и временно”, каза Киселова.

„Когато избира Прокурорската колегия, основателно ще се постави въпросът дали Сарафов може да изпълнява всичките правомощия, които има”, каза Киселова.

„Идва резонният въпрос дали Сарафов ще изтегли исканията за имунитетите, които бяха депозирани от Гешев”, каза Киселова.

По-рано днес Сарафов каза, че ако трябва, ще започне ревизия на делата, въз основа на което са поискани депутатските имунитети.

„Когато се казва ревизия, това са вътрешни за прокуратурата дела. Той може да извърши действия в рамките на прокуратурата. Но по отношения на правомощия, които са на главния прокурор като конституционен държавен орган, начинът, по който беше избран, без да се мине процедура в Пленума, ще бъдат спорни и оспорвани”, каза Киселова.

Тя коментира и това, че правосъдния министър Атанас Славов обяви, че ще постави пред ВСС за обсъждане казуса „Осемте джуджета” и снимките с Борислав Сарафов.

„Това означава, че и г-н Сарафов, както и г-н Гешев не са с безспорни качества да заемат длъжността. Още вчера член на колегията на съдиите им каза, че е хубаво да се вземат предварителни мерки, за да не се стигне до днешното решение, но явно не са чули г-жа Дишева”, обясни Киселова.

Тя каза, че няма да се учуди, ако този ВСС, който е с изтекъл мандат, избере нов главен прокурор.

„Спешно трябва да започне обновяването както на ВСС, така и на Инспектората”, смята Киселова.

Ако не бъде избран скоро главен прокурор, това ще е поредният орган, който е с вакантна длъжност, а такива в държавата били вече 20.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.