"Дали исканията за депутатските имунитети са обосновани, дали са част от политическите закачки с политиците – това ще бъде преценено тепърва", заяви той

Още днес ще предложа подмяната на всички заместник-главни прокурори, тъй като те показаха своята лична привързаност към г-н Иван Гешев. Това заяви пред журналисти избраният за изпълняващ длъжността главен прокурор Борислав Сарафов. 

"Смятам, че последният месец показа ясно необходимостта и нуждата от реформи. Прочетох това, което правосъдният министър Атанас Славов е написал във Facebook и съм абсолютно съгласен с неговите доводи за необходимостта от промени. Затова и първата среща, която ще инициирам, ще бъде именно с него. Ще обсъдим възможностите за това как да се помогне на прокуратурата – да се изчисти от лоши практики, както от вътре, така и отвън", посочи той. 

Борислав Сарафов бе избран за изпълняващ длъжността главен прокурор

"Прокуратурата трябва да се изчисти не само от лоши практики, но и от тези, които ги създават. Не може г-н Гешев да го няма, но да останат „Гешевчетата по места”, както ги наричате медиите. Тоест тези, които подчиниха прокуратурата в интерес на бившия главен прокурор или на своя личен интерес, трябва да намерят интереса си другаде.Очаквам подкрепа от министъра на правосъдието", категоричен е Сарафов. 

"Не считам, че настоящите зам.-прокурори – без изключение,  могат да бъдат отделени от г-н Гешев. След като той вече не е главен прокурор, те не могат да останат и да изпълняват длъжността си. Седейки до него на брифингите, които той даваше, вършейки и други неща, които са ми служебно известни – те нямат моралното право да останат зам.-прокурори". 

Гешев поиска да не го изслушват в правна комисия, депутатите обаче оставиха точката в дневния ред

По думите на Сарафов той носи отговорност пред стотиците стойностни хора, които работят в прокуратурата. „Тя трябва да работи в полза на обществото и гражданите, а не в личните интереси на главния прокурор или на местните сатрапи по места. Тези практики трябва да бъдат преустановени. Търся подкрепата на своите колеги, както и на правосъдния министър.

Той коментира и темата с депутатските имунитети. "Не казваме нищо за депутатските имунитети. Дали са обосновани, дали са част от политическите закачки с политиците – това ще бъде преценено тепърва". 

На въпрос ще се прави ли ревизия на работата на Гешев Сарафов отговори: "Ще се допитам до колегите от прокуратурата, няма лично да го реша. Ако се налага, ще трябва да се назначи ревизия, да се види какво е свързано по тези дела. Ревизията няма да обхване имунитетите, а делата – работено ли е ритмично по тези дела, събирани ли са доказателства, има ли срочност и качество", посочи той. 

"В обществото, и в мен, остава впечатления, че по някои от тези дела не се работи с години. И когато Гешев лично се почувства засегнат от политическата класа, активизира дела. Ако назнача такава ревизия, тя ще обхване срочност, ритмичност на разследването и имали периоди от година година и половина, в която не е свършено нищо по тези дела. Аз няма да довърша този процес, но се надявам да го започна", подчерта Сарафов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.