В Бюрата по труда в Хасковска област са обявени над 180 свободни работни места

Свободни работни места за квалифицирани работници остават незаети месеци наред заради липса на кадри. Тенденцията през последните години е все повече работодатели да не успяват да си намерят служители, а в Бюрата по труда свободните позиции да бъдат обявявани като трайно незаети.

3500 лева заплата. Търси се заварчик, но има ли кой да работи? В Бюрата по труда в Хасковска област са обявени над 180 свободни работни места.

"Инженерите са едни от най-търсените длъжности, които се обявяват при нас. Заварчиците, шлосерите също са едни от работните места, за които трудно намираме кандидати", посочва Камен Калинов, главен екперт в Бюро по труда - Хасково.

Именно при този тип висококвалифицирана работа кадрите са най-дефицитни, а това кара работодателите да вдигат предлаганото възнаграждение. Така заплатите за заварчици и шлосери вече достигат достигат няколко хиляди месечно.

Свива ли се пазарът на труда у нас

"Останалите такива кадри на пазара на труда обикновено са по-възрастни хора, които са със стара квалификация, които вече предпочитат да работят нещо по-леко. Нямаме от доста време в професионалните гимназии такива специалности, които да подготвят такъв тип кадри, които съответстват на това търсене. Също така много квалифицирани работници си намират работа в чужбина", твърди Каменов. 

Въпреки редовните срещи на бизнеса с държавните и образователните институции проблемът остава. "Попаднахме в спиралата от един омагьосан кръг - от една страна няма къде да работят квалифицираните от предишните поколения, а сега вече пък няма нови кадри. Образованието трябва да бъде ориентирано към промишлеността, към реалните нужди на секторите, но за всичко това трябва държавата да си е на мястото", категорична е Генка Василева.

ПАЗАРЪТ НА ТРУДА: Намалява броят на работодателите, които ще наемат нови кадри

Оказва се също, че безработниците рядко проявяват интерес към повишаване на квалификацията си. Причината е, че това може да се случи само в четири центъра в страната. Освен висококвалифицирани работници, оказва се все по-често липсват хора и за сферите на туризма и търговията.

А надежда за запълване на свободните работни места експертите виждат в завръщащите се в България хора, след като са работили в чужбина. Макар и малък, броят им се увеличава.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.