Николай Калайджиев с уникално постижение

Българин постави рекорд на Гинес за брой последователни виражи без прекъсване с ултралек самолет. Николай Калайджиев направи двойно повече завъртания, отколкото при досегашното най-добро постижение. 

В рамките на по-малко от 5 часа пилотът от военновъздушните ни сили направи 888 завъртания. Той разказва, че изискванията на "Гинес" са били пилотите да направят 400 последователни превъртания без прекъсване, при условие че не спират да се въртят за повече от 5 секунди и не променят наклона.

Летецът Николай Калайджиев постави рекорд във въздуха

Разчетът на нашия пилот е бил на всеки 45 секунди да прави по едно завъртане. Времето обаче го притиска и за 4 часа и 31 мин. той успява да направи 888 360-градусови завъртания без прекъсване. „Изобщо не ми стана лошо, чувствах се отлично. Даже исках да продължа”, каза Калайджиев.

Български летец с опит да постави трети последователен рекорд на "Гинес"

Физическата му подготовка е задължителна, но истинската трудност пред пилота е била финансовата. „Реално ние няма как да правим рекорди без подкрепа. А ако имаме такава, ще може да продължим. Така поставяме българската авиация на световен връх”, заяви пилотът.

88-годишен поляк е най-възрастният уиндсърфист в света (ВИДЕО)

Друг рекорд, който Николай е подобрил, е за най-много излитания и кацания в рамките на 59 мин. и 31 сек. Той направил 40.

„За мен летенето е начин на живот. Благодарен съм на ВВС, че ме научиха на тези умения. Аз не го правя за себе си, правя го за цяла България”, казва Калайджиев. 

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.