Отвориха блокираните до момента пътища в страната

Пригожин напуска Русия. Ръководителят на ЧВК „Вагнер” отива в Беларус. Срещу бойците му няма да бъдат повдигани обвинения, потвърди Кремъл.

24-часовият поход за справедливост на лидера на руските наемници от „Вагнер“ приключи в събота вечерта. Шествието спря на 200 км от столицата на Русия. Така, една група от 25 000 души, без тежка техника, успяха да преминат през територията на почти цялата страна. Това даде повод за съмнения, че Пригожин е сключил сделка с ръководителите на армията и на службите да бъде отстранен президентът Владимир Путин. Всички пътища които вчера бяха затворени, вече са отворени. Страната започва да се връща към нормалния живот.

Колкото рязко напрежението ескалира в Русия, толкова рязко се успокои. Президентът на Беларус Александър Лукашенко е договорил с Евгений Пригожин да спре похода си към Москва.
„Лукашенко познава Пригожин отдавна - от 20 години и това е негова лична инициатива, договорена с президента Путин. Благодарни сме на президента на Беларус за усилията му”, каза Дмитрий Песков, говорител на Путин.

Веднага след новината, че Пригожин спира похода на Вагнер, с изстрели във въздуха, негови наемници започнаха да напускат превзетия от тях южен град Ростов на Дон. По улиците обаче хора аплодираха бойците в знак на подкрепа.

След заминаването на Пригожин от Русия, „Вагнер” вероятно ще се влее в редиците на редовната руска армия или ще бъде закрита.

„Ако сте Евгений Пригожин, трябва да си наемете нов дегустатор за храната и да си пазите гърба, защото много хора, включително Путин, ще бъдат доста ядосани от това, което видяхме. А, Путин не забравя. Често иска да си отмъсти на тези, които, според него, са му забили нож в гърба”, коментира  Бриан Тейлър, професор от университета в Сиракуза.

Съгласно договорката с Беларус, всички обвинения срещу Пригожин и бойците му ще бъдат оттеглени от властите с мотива да бъде избегнато кръвопролитие.

Мълниеносният бунт на „Вагнер” се разви без особена съпротива от страна на редовните въоръжени сили на Русия. Според експерти това повдига редица въпроси относно властта на Путин в държава, която е и ядрената сила. От вътрешния конфликт в Русия обаче най-голяма полза има Украйна.

„Човекът от Кремъл очевидно много се страхува и вероятно се крие някъде. Не се показва. Сигурен съм, че той вече не е в Москва. Той знае от какво се страхува, защото сам е създал тази заплаха”, коментира президентът на Украйна Володимир Зеленски. 

Пригожин е приел план за деескалация, предложен от Лукашенко (ВИДЕО)

Междевруменно ЕС активира своя Център за реагиране при кризи, обяви шефът на външните работи и сигурността на блока Жозеп Борел в отговор на събитията в Русия.

„Преди Съвета по външни работи на ЕС в понеделник координирам действията си в рамките на Европейския съюз и активирах центъра за реагиране при кризи“, каза Борел.

Световните лидери бяха обрани в коментарите си относно случващото се в Русия. Премиерът на Великобритания Риши Сунак събра комитета „Кобра” и проведе разговори с различни политици. Той заяви, че страната „следи отблизо ситуацията“, като призова „всички държави да бъдат отговорни и да защитават цивилното население“.

Еманюел Макрон също обяви, че следи отблизо ситуацията в Русия. Френското външно министерство още в събота призова французите да не пътуват към руската държава.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън също наблюдава внимателно ситуацията с групировката "Вагнер".

„Ще се консултираме със съюзници и партньори относно това развитие“, каза пред NBC News Адам Ходж, говорител на Съвета за национална сигурност.

Според „Ню Йорк Таймс“ американското разузнаване е знаело за евентуални военни действия от страна на Пригожин още в сряда. 

Кореспондент: Антоанета Николова, Галина Петрова

Жители на Ростов на Дон скандираха "Вагнер!" и аплодираха войниците (ВИДЕО)

ВСИЧКО ЗА НАПРЕЖЕНИЕТО В РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.