Лидерът на частната частната военна компания с първо изявление

Броени дни след опита за бунт на Евгений Пригожин, руските власти демонстрират единство и категорична подкрепа за президента Владимир Путин. Самият Пригожин пусна аудио изявление за първи път от събота насам. В 11-минутния запис той обяснява защо се е стигнало до похода на „Вагнер”, както и че това било акт на протест, а не метеж или бунт.

Това, което не може да не направи впечатление е фактът, че Русия се опитва по всякакъв начин да покаже, че нещата се завръщат към нормалния си ход. Най-много въпроси обаче остават около съдбата на шефа на частната военна компания „Вагнер” - Евгений Пригожин. Самият той публикува днес първи коментар след еднодневния бунт от събота. В 11-минутен аудио запис в своя канал в Telegram Пригожин заявява, че целта му не е била да свали властта в Москва, а да протестира срещу неефективното водене на войната в Украйна. Шефът на Вагнер твърди още, че походът е спрял в момента, в който е станало ясно, че ще се пролее кръв. Достоверна информация за това къде се намира Пригожин все още няма.

Пригожин с първо изявление след прекратения бунт на „Вагнер”

48 часа след краткия бунт на Евгени Пригожин руските власти отмениха режимът на антитерористична операция в Москва, Подмосковието и Воронежка област. Той беше въведен малко след като наемниците от Вагнер тръгна на поход към Москва. Официални представители на всички нива правят опити за връщане към обичайното ежедневие и, поне привидно, всичко в Русия изглежда спокойно. Показано беше първо изявление на Владимир Путин след опита за метеж. Видео обръщението беше отправено към участниците в индустриален форум, но без дори и една дума за събитията от събота.

Единственият официален представител, коментирал бунта стана руският премиер, който увери, че е била гарантирана стабилността в страната и призова руснаците да се обединят зад президента Путин.

„В тези дни страната ни се изправи пред още едно предизвикателство. Направен беше опит за дестабилизиране на обстановката вътре в Русия. Членовете на правителството останаха в кабинетите си и действаха ясно и единно, под ръководството на президента. Запазихме положението стабилно на всички нива и не допуснахме влошаване, като предпазихме гражданите от всички възможни заплахи”, заяви Михаил Мишустин, министър-председател на Руската федерация.

Столтенберг: Бунтът на „Вагнер” показа слабостта на руския режим

В още един опит да се демонстрира връщане към нормалното ежедневие, руските власти показаха министъра на отбраната Сергей Шойгу на посещение при руски войски, участващи в бойните действия в Украйна. Москва обаче не уточни кога е бил направен записът. Руски военни блогъри изразиха съмнения, че видеото е от преди размириците.

На този фон жителите на Москва изпитват смесени чувства след отменения бунт на наемниците от Вагнер.
„Нищо не се е променило. Нямам притеснения, нищо. Знаех, че нашето правителство ще оправи всичко”, посочва Алла, жител на Москва.

„Бях се изнервила, тъй като ситуацията беше неясна, се притесних. Но не губехме надежда, че ситуацията ще се нормализира”, подчерта Елена, жител на Москва.

„Мисля, че ще настъпят промени. Както радикални, така и по-конкретни. Защото трябва да реагирате по някакъв начин на всичко това. Ако не го направите, то може да се случи отново. Или може би не…. Всички са объркани... Трябва да разберем какво точно се случва. Имаме нужда някой да ни обясни какво точно се случва”, категоричен е Виктор, жител на Москва.

От Литва, където е на посещение, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че бунтът на Вагнер е показал слабостта на руския режим.

„Събитията през уикенда са вътрешен руски въпрос и още една демонстрация на голямата стратегическа грешка, която президентът Путин направи с незаконното си анексиране на Крим и войната срещу Украйна. Докато Русия продължава нападението си, още по-важно е да продължим подкрепата си за Украйна”, заяви Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО.

Отмениха извънредния режим в Москва

В литовската столица стана ясно, че Германия е готова да разположи дългосрочно още 4 хиляди военнослужещи на територията на Литва, за да помогне за укрепването на източния фланг на НАТО.

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба обяви пред първите дипломати от ЕС в Люксембург, че походът на Пригожин към Москва означава, че Киев ще победи във войната. Той призова Европа да ускори поражението на Русия като помогне на страната му. Страните от ЕС одобриха нова помощ за Киев в размер на 3,5 млрд. евро, с което отпуснатите до момента средства стават 1ч2 милиарда евро.

Украинските военни съобщиха, че от началото на контраофанзивата са успели да си отвоюват обратно около 130 квадратни километра от своята територия.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.