Екипаж от трима души от Италия се издигна на повече от 80 км над пустинята в Ню Мексико

„Върджин Галактик“ осъществи успешно първия си пилотиран космически полет за търговски цели. Екипаж от трима души от Италия се издигна на повече от 80 км над пустинята в Ню Мексико  на борда на ракетоплана „Ви Ес Ес Юнити“. Това бе първият частен платен пилотиран полет на компанията до ръба на Космоса, откакто британският милиардер Ричард Брансън я основа през 2004 г.

Двамата офицери от италианските военновъздушни сили и авиокосмически инженер от Националния център за научни изследвания на Италия извършиха кратък суборбитален полет, заедно с трима членове на екипажа на „Върджин Галактик“, двама от които пилотираха модула „Ви Ес Ес Юнити“. 

"Ало, Космос! Говори България!": Деца участваха в уникален научен фестивал

Отделянето на устройството от самолета носител стана в 11:30 ч. местно време в четвъртък на височина от около 15 км, след което „Ви Ес Ес Юнити“, използвайки собствен двигател, се издигна на височина над 84 км. Според класификацията на американските ВВС на височина 80,45 км е границата на Космоса. Това е под линията на Карман на надморска височина над 100 км, откъдето според класификацията на Международната авиационна федерация започват космическите полети.

Екипажът на кораба се почувства безтегловен за няколко минути, след което „Юнити“ започна да се спуска. Около 75 минути, след като се отлепи от Земята, ракетопланът безопасно кацна в своята началната точка на пистата на космодрума „Спейспорт Америка“. Съоръжението е държавна собственост, а компанията на Брансън взела под наем част от него.

Полетът отбеляза дълго отлагания пробив за „Върджин Галактик“, който най-накрая открива търговските полети до Космоса след близо 20 години на трудни разработки и множество спънки.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Христо Кьосев, БТА