Той обяви, че напрежението между партньорите във властта е в парламента

След ГЕРБ, „Продължаваме промяната-Демократична България” и ДПС, и премиерът Николай Денков застана срещу новооткритата процедура за избор на главен прокурор във Висшия съдебен съвет. Причината – готвената конститиционна реформа, която ще засегне структурата на прокуратурата.

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС искат ВСС да спре процедурата по избор на нов главен прокурор

От обсерваторията в Рожен премиерът обяви, че напрежението между партньорите във властта е в парламента. Но посочи, че през последната седмица тонът бил смекчен.

Денков поска да не се бърза с процедурата по избирането на нов главен прокурор (Обзор)

„Напрежение ще има през целия живот на този Министерски съвет. С ГЕРБ сме политически опоненти, но бихме могли да работим заедно, защото имаме много общи цели. Винаги ще има напрежение, въпросът е то да не счупи сглобката, както стана модерно да се казва”, посочи министър-председателят.

Денков: Напрежение ще има през целия живот на този кабинет

Според Денков трусовете в парламента забавят назначенията на Министерския съвет.„Напрежението е по-скоро около законодателството около избора на регулаторите. Всички тези процеси са вътре в НС. Разбира се, те имат отражение и към нашата работа – ето още не сме избрали областни управители”, посочи той.

Разпределението на постовете във властта стоят зад скандалите в управляващите, смята депутатът от "Има такъв народ" Гроздан Караджов. "Това, което над 30 дни излъчват, е скандали. И то скандали за назначения. Скандали за това къде да наместим наш заместник-министър, къде да наместим наш областен управител и непрекъснатата мантра", посочи Караджов. 

Приоритетът сега е приемането на Бюджет 2023, увери премиерът Денков. И изрази надежди, че финансовият министър и ГЕРБ ще изгладят различията по него.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.