На борда на космическия кораб се качи и екипаж от трима представители на "Върджин Галактик"

Американската компания за космически полети - "Върджин Галактик", успешно завърши първия си търговски полет. Тричленен екипаж от Италия се издигна на повече от 80 км над пустинята в Ню Мексико на борда на ракета.

"Беше много по-добре, отколкото очаквах. По време на обучението ви се разказва затова какви преживявания може да имате, но в крайна сметка, когато става въпрос за вашето тяло и вашите сетива, усещането е съвсем различно", споделя Уолтър.

На борда на космическия кораб се качи екипаж от трима представители на "Върджин Галактик". Заедно с тях летяха двама офицери от италианските военновъздушни сили и един аерокосмически инженер.

Започнаха първите туристически полети до Космоса

"За първи път имаме възможност да наблюдаваме мезосферата заедно с инженер, с изследовател който може да оперира с различни технологии директно от борда на космически кораб. За първи път имаме астронавт изследовател. Това значи много за нас", обясни Панталеон.

Около 75 минути след като се отдели от Земята, "Юнити" се върна безопасно в началната си точка на пистата на космодрума "Америка".

"Беше невероятно! Ускорение, изкачване и след това - изведнъж безтегловност. Бях се концентрирал, но имах възможност да погледна навън и гледката беше невероятна", разказа още Панталеон.

Полетът отбелязва дълго отлаган пробив за компанията. След близо 20 години на опити, най-накрая търговската услуга на "Върджин Галактик" е факт.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.