Обсъжда се предложението на финансовия министър за парите на държавата до края на годината

Работодатели, синдикати и правителство се събраха извънредно, за да обсъдят предложението на финансовия министър Асен Василев за бюджета на държавата до края на годината. Акцент на срещата са бюджетният дефицит, социалните плащания, както и предложенията за изсветляване на част от икономиката.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

В началото на заседанието премиерът Николай Денков призова участниците в Националния съвет за тристранно сътрудничество да оставят емоциите настрани и да наблегнат на числата. Социалните плащания се запазват. Някои от тях обаче се очаква да нараснат. В случая с майчинството за втората година от отглеждането на дете е предвидено то да скочи от 710 лв. на 780 лв.  

Според бизнеса прогнозата на Финансовото министерство, че икономиката ни ще нарасне с почти 2% и от това в бюджета ще влязат значително повече приходи, е спорна. И за да не се окаже, че дупката в бюджета в края на годината всъщност ще е по-голяма от заложените 3 на сто, трябва да се орежат още разходи.

Ще излезе ли сметката: Как са разпределени парите в проектобюджета за 2023 г.?

И синдикати, и работодатели имат забележки към изготвения проектобюджет. Бизнесът настоява социалните плащания да не се правят на калпак, а да има диференциация. Синдикалистите пък настояват за вдигане на минималната работна заплата, както и за увеличаване на възнагражденията в отделни сектори. „Нямам никакво съмнение, че всеки от вас се опитва да направи най-доброто възможно за общностите, които представлява, но всички си даваме ясна сметка, че един бюджет има ограничени възможности както по отношение на приходите, така и на разходите”, обърна се към участниците в Тристранния съвет премиерът Николай Денков.

Икономисти смятат, че големият въпрос е дали проектобюджетът не е твърде оптимистичен. „Очевидно се залага на оптимизма, тъй като прогнозата за растеж на икономиката е по-висока и от тази на БНБ и от тази на рейтинговите агенции”, коментира в студиото на „Здравей, България” Михаил Кръстев.

ИЗВЪНРЕДНО ЗАСЕДАНИЕ: Националният съвет за тристранно сътрудничество разглежда Бюджет 2023

Стои и въпросът дали, след като влезе бюджетът в парламента, няма да се тръгне към популистки допълнителни харчове.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.