Президентът на Украйна проведе среща в Министерския съвет

Президентът на Украйна Володимир Зеленски с първи официален коментар след пристигането си в България. След като проведе среща в Министерския съвет с премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел, украинският държавен глава заяви, че се радва да посети нашата страна. 

„Много е важно, че в тази морална криза в Европа, България е противник на политиката на геноцид, която Русия води срещу нашата страна. Благодаря ти, България, че защитаваш живота на нашите хора! Благодаря на премиера, на вицепремиера, на цялото правителство и на Народното събрание”, посочи Зеленски.

СНИМКИ ОТ ВИЗИТАТА НА ЗЕЛЕНСКИ У НАС ВИЖТЕ ТУК

Държавният глава подчерта, че единството е пътят към мира. „С премиера проведохме съдържателни преговори. Докато продължава агресията на Русия, се договорихме да активизираме сътрудничеството в отбранителния сектор”, допълни той.

Президентът благодари за подкрепата в отбраната, предоставяна от България. „Тя е абсолютно публична. Това е един пакет за защита, а не за настъпление. За да могат родителите да защитят децата си. А не, както в началото на войната, когато хора в руска униформа изнасилваха руски деца пред очите на родителите им”, поясни Зеленски.

„Ние не знаем къде са 200 000 деца. Представяте ли си такова число?! Част от тях са депортирани, други са на окупираните територии. Не знаем кой от тях е жив. Малко ли е, за да ни помогнете да си защитаваме? На мен ми се струва, че не. Но това е правото на всяка държава да избира. Ние се борим за правата на хората”, категоричен е той.

Зеленски и Денков подписаха декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна

Зеленски обяви, че детайлно е обсъдена отбраната и помощта, която България предоставя на Украйна. „Ще продължим разговора за лечението и рехабилитацията на украински войници в България и за обучението на военно-медицински персонал. Помолих България да вземе участие във възстановяването на Украйна”, добави той.

Президентът завърши изказването си с емоционални думи: „Украйна никога няма да забрави, че в такъв труден за нас момент - на загуба на животи, в борбата за живот, че вие сте с нас. Високо оценявам това. Много Ви благодаря! Слава на Украйна!”.

ВСИЧКО ЗА ВИЗИТАТА НА ЗЕЛЕНСКИ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA  са в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.