Подписан бе и меморандум за разбирателство между министерствата на енергетиката

Украинският президент Володимир Зеленски и премиерът на България Николай Денков подписаха съвместна декларация относно евроатлантическата интеграция на Украйна. Това става в Министерския съвет.  Подписан бе и меморандум за разбирателство между министерствата на енергетиката на България и Украйна.

Сигурност и отбрана обсъждиха Зеленски, Денков и Габриел на среща в МС (ВИДЕО+СНИМКИ)

Президентът на Украйна кацна в София минути след 12.00 ч. Полетът бе извършен с българския правителствен самолет. Новината за еднодневното посещение на Зеленски обяви тази сутрин премиерът Николай Денков. 

Визитите на Зеленски винаги се следят с повишено внимание и до последно се пазят в тайна от съображения за сигурност. Често се случва програмата му да се променя в последния момент.

В Министерския съвет той ще разговаря с премиера Николай Денков и вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел. Ще се срещне също с ръководствата на парламентарните групи, вносители на проекта на декларация в подкрепа на членството на Украйна в НАТО.

СНИМКИ ОТ ВИЗИТАТА НА ЗЕЛЕНСКИ У НАС ВИЖТЕ ТУК

От началото на войната в Украйна до момента Зеленски е посетил общо 13 държави на три континента, а България е втората държава от Източния фланг на НАТО след Полша.

Мерките за сигурност, които се предприемат, на всички посещавани от Зеленски места, са драконовски. Пристигането му в САЩ отне 30 часа. Той първо пътува с влак от родината си до гарата в полския град Ржешов, а от там - с американски правителствен самолет, който кацна в база "Андрюс" в Мериленд, близо до Вашингтон. От там с автомобилен кортеж беше откаран в Белия дом.

Винаги по време на визитите си президентът Зеленски носи зелена тениска и камуфлажни панталони, а не костюм и вратовръзка, за да напомни на света, че идва от военна зона, от страна, в която се води въоръжен конфликт. 

ВСИЧКО ЗА ВИЗИТАТА НА ЗЕЛЕНСКИ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.