Премиерът и вицепремиерът Мария Габриел разговаряха с украинския президент в Министерския съвет

Независима и суверенна Украйна е ключова за сигурността в региона и Европа. Това заяви премиерът Николай Денков по време на съвместната си пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски след среща в Министерския съвет.

СНИМКИ ОТ ВИЗИТАТА НА ЗЕЛЕНСКИ У НАС ВИЖТЕ ТУК

Денков за пореден път изрази подкрепата на България за Украйна. „Русия трябва да понесе своята отговорност и за военни престъпления”, категоричен бе българският премиер.

Той каза още, че Украйна заема важно място във външнополитическите приоритети на нашата страна. „Още от първите дни на конфликта тогавашният премиер Петков и министър Василев се ангажираха на европейско ниво. Кабинетът „Петков” включи България в усилията на всички в помощ на Украйна – политическа и дипломатическа. България стана втори дом за стотици хиляди, избягали от ужасите на войната”, отбеляза министър-председателят.

Зеленски: Благодаря ти, България, че защитаваш живота на нашия народ

„Страната ни подкрепи всички санкционни пакети на Русия и ще продължава да помага за подготовката на Украйна за влизането ѝ в НАТО и ЕС. Страната ни е готова да участва и в следвоенното възстановяване на Украйна - за енергийната и транспортна инфраструктура. Български компании имат готовност да помогнат при реставрацията и консервацията на паметници на културата, а от разговорите днес разбрахме, че Украйна има интерес и да работим заедно и в областта на образованието и развитието на новите образователни технологии. България иска устойчив и справедлив мир за света, и ще направи необходимото за него”, допълни премиерът.

Той отбеляза, че двамата със Зеленски ще се видят след няколко дни на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, когато ще бъде първото заседание на новосформираният съвет НАТО-Украйна.

ВСИЧКО ЗА ВИЗИТАТА НА ЗЕЛЕНСКИ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA  са в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.