Това заяви президентът на среща с украинския си колега Володимир Зеленски.

Вие току-що подписахте важна декларация за подкрепа от страна на България към Украйна. Тази декларация е важна стъпка в развитието на нашите отношения, но аз не приемам педоставянето на боеприпаси, особено от резервите на българската армия. Това заяви президентът Румен Радев на среща с украинския си колега Володимир Зеленски. 

ВСИЧКО ЗА ВИЗИТАТА НА ЗЕЛЕНСКИ ЧЕТЕТЕ ТУК

"Средата за сигурност е достатъчно тревожна и в нашия регион, още по-сериозно за всички нас е, че конфликтът се разширява и придобива нови измерения", посочи още той. 

И допълни, че бойните действия стават все по-ожесточени, "загиват все повече хора, сред които и българи от общността в Украйна".

"Конфликтът се превръща във война на изтощение, която засяга икономикаата не само на Украйна, а и на всички европейски страни, и изостря социалното напрежение. Продължавам да твърдя, че този конфликт няма военно решение. Все повече и повече оръжия не водят до решения", заяви още държавният глава. 

Президентът подчерта, че Украйна има своето място в ЕС. Той каза, че трябва да се мисли за Украйна, но и за това в бъдеще как тази война се отразява на Европа, защото помощта на Европа, по думите му, ще е изключително важна за възстановяването на страната. 

"Хората в България разбират, че това е война, а не конфликт", посочи Володимир Зеленски. 

"Ако това е конфликт, държавата не се напуска от милиони хора. Трябва да поставяме точките, защото в противен случай друг ще ги поставя. Имаме право на това, защото войната е на наша територия”, заяви той.

Зеленски към Радев: Ако сте на мое място, ще кажете ли „Путин, взимай български територии”

Новините на NOVA  са в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.