От началото на руската инвазия Зеленски е посетил 13 държави

Визитите на Зеленски винаги се следят с повишено вниманиe и до последно се пазят в тайна от съображения за сигурност. Често се случва програмата да се променя в последния момент, а мерките винаги са изключително сериозни.  От началото на войната посещението му у нас е 17-ото му пътуване в чужбина.

Свръхсекретното планиране на пътуванията на Зеленски подчертава изключително опасния характер на визитата на военен лидер, който ежедневно е изправен пред рискове за живота си - все пак главната цел на Русия е да унищожи правителството, което той оглавява.

Посещението на Зеленски в България, която е член на НАТО и Европейския съюз, е броени дни преди срещата на върха на НАТО, на която се очаква да бъде обсъдено бъдещото членство на Украйна в НАТО и нова военна помощ.

Първата официална визита на Володимир Зеленски след началото на войната беше през декември, 10 месеца по-късно. В пълна секретност и строги мерки за сигурност той кацна във Вашингтон, за да разговаря с Джо Байдън.

„За мен е чест да бъда до вас в обединената ни защита срещу бруталната война, започната от Путин. 300 дни. Трудно е да се повярва. 300 дни вие преминавате през това”, каза президента на САЩ Джо Байдън през 2022 г.

Петков за срещата със Зеленски: Моят приятел ни даде възможност да покажем, че България е значима

От началото на руската инвазия Зеленски е посетил 13 държави на три континента, а България е втората държава от източния фланг на НАТО. Той получи и уверенията на Германия и Франция за подкрепа и военна помощ.

„Украйна може да разчита на Франция, на нейните европейски партньори и на нейните съюзници да спечели войната. Русия не може и не трябва да спечели. Докато тя атакува, ще бъде необходимо да продължим и да адаптираме военната подкрепа, жизненоважна за защитата на Украйна и нейното бъдеще”, заяви президента на Франция Еманюел Макрон през февруари 2023 г.

В Лондон, украинският президент пристигна със самолет на британските кралски военновъздушни сили и с огромен конвой той се придвижи до „Даунинг стрийт”, за да бъде посрещнат с аплодисменти.

„Днес говорихме за изтребителите - много важна тема за нас. защото ние не можем да контролираме небето. И защото сме истински партньори, Риши знае всички подробности за бойното поле”, каза Зеленски през май 2023 г.

Киев заплаши да отмени посещението на Зеленски в Берлин, след като в медиите предварително изтекоха детайли за визитата. Но все пак украинският президент отиде, за да разговаря с канцлера Шолц. Той беше и приет във Ватикана от главата на римокатолическата църква папа Франциск и в Рим от италианския премиер Джорджа Мелони.

„Италия доказа със своите действия пълната си подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Украйна, която искам да подчертая, е жертва на несправедлива и брутална агресия от страна на Русия”, заяви през месец май Джорджа Мелони.

Зеленски в София: Как чуждестранните медии отразиха посещението

Въпреки че идва за първи път у нас, това всъщност е втора срещу между украинския президент и български премиер. През април миналата година, Кирил Петков заведе в Киев делегация на управляващата коалиция, в качеството на министър-председател.

„България няма да бъде безучастна в тази трагедия. И ние взимаме ясна позиция като част от демократичния свят. Ако това е цената на мира, който виждаме, и ако руската държава продължава да стреля и никой да няма възможност даже да се отбранява, искаме ли го този мир?”. Това каза през април Кирил Петков, министър-председател на България 2021 - 2022 г. 

Винаги по време на визитите си президентът Зеленски носи зелена тениска и камуфлажни панталони, а не костюм и вратовръзка, за да напомни на света, че идва от военна зона, от страна, в която се води въоръжен конфликт.

ВСИЧКО ЗА ВИЗИТАТА НА ЗЕЛЕНСКИ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.