Премиерът направи първи коментар след срещата със Зеленски

Българският премиер с първи коментар след визитата на Володимир Зеленски у нас. На Украйна няма да бъде предадено нищо, което би застрашило сигурността на България, увери Николай Денков.

„Обсъждали сме само възможности, при които България е защитена. Визитата на Зеленски бе свързана с кандидатурата на Украйна в НАТО. Той търси подкрепа. Това ще стане в подходящия момент. Ясно е, че не може да стане сега”, коментира Денков.

ИСТОРИЧЕСКАТА ВИЗИТА НА ЗЕЛЕНСКИ: Благодарности, подкрепа, искри и договорености (ОБЗОР)

На въпрос, ако се наложи смяна на системата за ПВО това означава ли, че ще търсим по-нови технологии от съюзнически държави, той каза следното: „Има такива възможности. Бих казал, че България може би е изпуснала някои от тях при служебното правителство. Всяко едно такова действие отнема месеци, а понякога и години, както стана със самолетите. Украинската делегация се интересува най-вече от бързите решения. След тази визита всеки трябва да си зададе въпросът какво значи да си патриот. Дали е патриот този, който защитава родината си и границите си, или патриот би бил този, който казва: „Елате, вземете ни територия”.

„Това не е въпрос, който се обсъжда пред медиите. Военните си правят справки какво е необходимо и какво може да се освободи. Какви са и сроковете на амунициите? Има амуниции в складовете, чийто срок изтича след една или две години. Ако те останат, след това трябва да плащаме десетки и стотици милиони левове, за тяхното унищожаване. Вместо това те могат да бъдат предоставени, а нашите заводи могат да запълнят складовете с новопроизведена продукция", отговори Денков на въпрос каква военнотехническа помощ би могла да предостави страната ни на Киев. 

По въпроса със системите за ПВО Денков беше категоричен, че страната ни „със сигурност не може да даде нещо, което ще остави небето над страната оголено”. „Хората не трябва да се притесняват. Всичко, което е необходимо за защитата на нашата територия и нашето небе – ще бъде тук”, подчерта той.

Зеленски към Радев: Ако сте на мое място, ще кажете ли „Путин, взимай български територии”

По думите му, въпреки че Зеленски не е отишъл в парламента, той се е видял с ръководствата на парламентарните групи.

Премиерът коментира и въпроса с предоставянето на оборудване от АЕЦ „Белене” на Киев. „Интересът е засилен. Има обмяна на техническа информация – какво има налично, какво ги интересува. Но трябва да се мине и технически преглед, тъй като те не са виждали оборудването. Трябва да се изясни и въпросът кой и как ще плати, в каква времева рамка, който ще монтира оборудването?”, подчерта той.