Тя сплоти евроатлантическото мнозинство в парламента, заяви председателят на СДС

„Посещението на Зеленски беше много важно. Да, сплоти ни. Евроатлантическото мнозинство в парламента се обедини и гласува декларация, че ще помогнем на Украйна”. Това коментира в предаването „На фокус” Румен Христов, председател на СДС.  

Той заяви, че е присъствал на срещата в НИМ.

„Не беше дълъг разговора, който проведохме. Но видях – и при министър-председателя, и това, което видях при президента, ми направи впечатление, че е един млад човек, който вече е станал истински световен лидер. Бихме се гордели с такъв лидер, ако имахме за президент, но за съжаление нямаме. Видяхме точно обратното. И вместо да се гордеем с нашия президент, аз се срамувам. Още повече, че познавам тази институция добре и знам каква роля може да има президентът за представянето на България по външния свят”, каза Христов.

Той не смята, че е бил заложен капан на президента с тази визита.

Зеленски към Радев: Ако сте на мое място, ще кажете ли „Путин, взимай български територии”

„Това е закъсняла визита. На тезите на проруските партии, че не трябва да се дава оръжие, ще отговаря, че оръжието възпира. Какво да оставим да бъде превзета Украйна, ли? И кои са следващите? Трябва да помогнем всячески, докато не нарушаваме националната си сигурност”, смята депутатът.

Той коментира, че в хода на преговорите за съставяне на правителство е имало две срещи с БСП – едната на експертно ниво, втората – лидерска, на която присъствала и Нинова.

„През цялото време говореха, че не трябва да се дава оръжие на Украйна, но не казаха и дума, че не трябва да се продава. Разбира се, че има нюанс”, каза Христов.

„В началото, когато започна войната, ние сме помогнали, вероятно през посредници. Това, което взе като решение НС, дава право на правителството, на министъра на отбраната и премиера да избегнем посредниците”, коментира Христов.

Той отхвърли обвиненията на вицепрезидента Илияна Йотова, че се съмнява, че се казва всичко на обществеността. Тя посочи, че има разминаване между премиера и министъра на отбраната.

„Няма разминаване, работят в синхрон. Знам на коя партия е тя кандидат, така че политиката на тази партия и на русофилите в България ми е ясна и няма какво да коментирам. Очевидно е, че те защитават други интереси”, каза Христов. „И Радев говори като президент с президент на срещата със Зеленски, но не говори като български президент”, смята депутатът.  

Той призна, че от коалицията ГЕРБ-СДС са направили много компромиси, но те са си стрували.

„Струваха си заради нашата категорична позиция по отношение на България спрямо в Украйна, спрямо агресора Русия.Това, което трябва да се свърши за Шенген, с редовно правителство има шанс да стане. Без редовно правителство се съмнява много. И това, което ще направим тази седмица, гледайки бюджета на първо гласуване,от гледна точка на изискването на Маастрих и трите процента дефицит. Аз съм обещал на финансовия министър, че ако го изпълни, ще го поздравя от трибуната. Дано това да се случи”, каза Христов.

Според него трябва да вървим към 7 и 8 блок на „Козлодуй”.

Коалицията е много трудна, призна той. И напомни, че от ГЕРБ-СДС са искали споразумение още в началото.

„Ние от самото начало искахме да имаме едно коалиционно споразумение, да си знаем отговорностите, докъде можем да стигаме ние, докъде могат да стигат колегите. За мен най-добрият вариант беше да направим правителството на споделяната отговорност, т.е. да участваме с повече министри и да носим отговорността. В момента ние се ограничаваме, съвсем естествено, до това, което се случва като политика в Министерство на външните работи”, каза Христов.

Повече гледайте във видеото.  

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.