Новите членове от парламента и от магистратската квота трябва да бъдат избрани след конституционната реформа

Сегашният състав на Висшия съдебен съвет, който е с изтекъл мандат, трябва да бъде разпуснат до шест месеца. Новите членове от парламента и от магистратската квота трябва да бъдат избрани след конституционната реформа. Това е записано в законопроект на ГЕРБ-СДС, „Продължаваме Промяната – Демократична България” и ДПС.

Една от основните идеи за промени в Конституцията е именно Висшият съдебен съвет да бъде разделен на два съвета – съдийски и прокурорски. Такива са първоначалните заявки в парламента, макар че все още няма разписани текстове. Днес на първо четене в Правната комисия беше направен и козметичен ремонт на механизма за разследване на главния прокурор.

Киселова: Няма да има нов състав на ВСС и нов главен прокурор до Нова година

С промени в съдебния закон ГЕРБ, „Продължаваме Промяната – Демократична България” и ДПС дават още 6 месеца живот на този състав на ВСС, който е с изтекъл мандат от миналата годината.

„Вижданията на всички групи са, че ВСС трябва да изглежда по друг начин, изцяло разделен на две, може би с променени квоти. Затова нашето мнение е, че новите членове трябва да бъдат избрани по новите правила. Aко ги изберем по стария закон и гласуваме нови правила, какво от това”, каза Хамид Хамид от ДПС.

Това означава, че до шест месеца трябва да се проведат нови избори за членове на ВСС както в съдебната система, така и от парламента.

Даниела Талева е магистратът, който ще разследва главния прокурор (ВИДЕО)

Предлага се и съдиите, които ще разследват главния прокурор и неговите заместници, да се определят по нова система за случаен избор, различна от тази, по която се избират магистрати по другите дела.

„Ще важи занапред. По никакъв начин няма да засегне съдиите, които са заявили желание да разследват, нито избора на съдията, която беше определена да разследва и.ф. главния прокурор”, посочи председателят на Правната комисия Стою Стоев от ПП-ДБ.

В сряда Прокурорската колегия ще решава дали да назначи съдия Даниела Талева като прокурор, който да разследва Борислав Сарафов по сигнал за имотни сделки.

„Ако механизмът бъде блокиран, чакайки КС, което произнасяне най-вероятно ще бъде през есента. На практика и.ф. главният прокурор е имунизиран от наказателно преследване”, смята Андрей Янкулов.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.