Изборът бе направен чрез жребий

Даниела Талева от Софийския градски съд е съдийка, която ще разследва главния прокурор. Тя бе избрана на случаен принцип и трябва да бъде назначена от Прокурорската колегия на ВСС за прокурор от ВКС, имащ функциите да разследва сигнали срещу обвинител номер 1.

Изборът на Талева бе направен чрез жребий, в който участваха 22-ма съдии. Той беше теглен след разпореждане на заместник-председателя на ВКС Лада Паунова. Ако Талева си направи отвод, то предстои нов жребий. 

Преди да започне работа по разследването Даниела Талева ще бъде временно назначена, като прокурор от ресорната колегия на ВСС. 

 

ЗАДЕЙСТВАНЕ НА МЕХАНИЗМА: Избират съдия, който да разследва главния прокурор

Магистратът ще се заеме с първата преписка по сигнал срещу изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов. Според първоначалната информация преписката е образувана по повод публикации за имотни сделки на близки и членове на семейството на Сарафов.

Разследването на главния прокурор е част от механизма, въведен чрез промените в НПК и съдебния закон.

"Когато едно лице вече не заема длъжността "главен прокурор", то не разполага с  институционалните лостове за въздействие върху разследването. Всички сигнали, които са насочени срещу бивши главни прокурори, ще бъдат изпратени, съобразно нормите на закона, за произнасяне от Градска прокуратура", посочи Лада Паунова, зам.-председател на ВКС, по повод сигналите срещу Иван Гешев. 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.