Глобалните сили заявиха, че ще предложат бърза военна и финансова помощ на Украйна

Страните от Г-7 обещаха в сряда да предложат "трайна" военна подкрепа на Украйна, за да ѝ помогнат да се бори с нахлуващите сили на Русия и да спрат всякакво повторение на войната, след като тя приключи.

„Всеки от нас ще работи с Украйна по конкретни, двустранни, дългосрочни ангажименти и договорености за сигурността за осигуряване на устойчиви сили, способни да защитават Украйна сега и да възпират руската агресия в бъдеще“, се казва в изявлението.

Международните поддръжници на Украйна се стремят да уверят Киев в подкрепата си, след като военният съюз НАТО отказа да предложи на разкъсаната от война страна покана да стане член.

Байдън обсъди със западни лидери ситуацията в Русия

Групата от седемте водещи демокрации - Съединените щати, Великобритания, Франция, Германия, Италия, Канада и Япония заявиха, че ще се стремят да се споразумеят за предоставяне на украинските сили на "модерно военно оборудване, в сухопътни, въздушни и морски области" .

Това би означавало „даване на приоритет на противовъздушната отбрана, артилерията и огъня на далечни разстояния, бронираните превозни средства и други ключови способности, като бойна авиация“, се твърди в изявлението.

Украинският президент пред CNN: Забавянето на контраофанзивата е заради определени трудности на бойното поле

Глобалните сили заявиха, че ще предложат бърза военна и финансова помощ на Украйна "в случай на бъдеща руска въоръжена атака". Те също биха искали „да наложат икономически и други санкции на Русия“, ако тя започне нова война, след като този конфликт приключи.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски по-рано приветства обещанията, дадени в кулоарите на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, но каза че те не могат да бъдат заместител на крайната цел на Киев да се присъедини към алианса.

В ОТГОВОР НА СЪБИТИЯТА В РУСИЯ: ЕС активира Центъра за реагиране при кризи

Страните от НАТО, оглавявани от Съединените щати, се притесняваха да дадат на Украйна твърде конкретен ангажимент за бъдещо членство в блока, защото се опасяват, че това ще въвлече Запада във война с Москва. Но западните лидери настояват, че искат да покажат на Кремъл, че не може да очаква подкрепата за Украйна да бъде разколебана.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС