АПИ, тол управлението и пожарната ще настояват за по-високи заплати

Втори ден протести на КНСБ на жълтите павета с искания за по-достойно заплащане. Недоволството на синдикатите започна вчера под надслов „За справедливи доходи в бюджет 2023 и защита на трудовите права на работещите”. 

ПРОТЕСТ НА СИНДИКАТИТЕ: Бюджетни служители настояват за увеличение на заплатите

След като в сряда учени, земеделци и хора от държавни структури поискаха допълнителни 170 милиона в новия бюджет лично от депутатите, днес на входа на Народното събрание ги чака нова вълна от недоволни. Този път – от Агенция „Пътна инфраструктура“, ТОЛ управлението и Пожарната. Протестират и работещите в Спешна помощ, които са от синдикат „Защита”.

"На законно разрешен протест се опитаха да ни изместят настрани; но ние не протестираме срещу катеричките в градинките, духовниците или учените от БАН, а сме тук за протест пред НС", заяви Тодор Капитонов от КНСБ.

"Настояваме за увеличение на 15% увеличение на възнаграждения на служителите в МВР и за увеличение на средствата за храна, към момента те са в размер на 120 лева, не са променяни 10 години", посочи Венцислав Станков, синдикат на пожарникарите и спасителите "Огнеборец".

На протест за достойно заплащане излязоха и работещи във филиалите на Спешна помощ от цялата страна.

"Аз съм фелдшер, отивам на адрес, аз нямам екип. Екипът ми е шофьорът. Това е абсолютна гавра – една чистачка по улиците получава повече от шофьора", твърди Елка Иванова, фелдшер в ЦСМП-Добрич, филиал Тервел.
 

ПРОТЕСТ НА СИНДИКАТИТЕ: Бюджетни служители настояват за увеличение на заплатите

Увеличението би струвало на бюджета 60 млн. лева. От къде могат да се заделят и ще ги получат ли със задна дата – от 1 януари – протестиращите попитаха директно депутатите.

"Има енергийни помощи например, а няма COVID - за бизнеса имам предвид", подчерта Тошко Йорданов, ИТН. 

"Само съкращението на администрацията с 10%, която е свръхраздута в момента, ще донесе не допълнителни 60 млн., а повече от 600 млн.", посочи Костадин Костадинов, "Възраждане". 

"Още не съм запознат какво искат. Утре ще се случи този разговор в 10 часа", заяви Искрен Митев, ПП-ДБ. 

"Работата на нас, политиците, е да защитим техните искания. Работа на управляващите е да намерят парите", категоричен е Драгомир Стойнев, БСП. 

"Ако започнем да обещаваме - няма да е сериозно", подчерта Джевдет Чакъров, ДПС. 

А един от дневните ваучери за храна на работещите в Спешната помощ стигна и до пленарната зала.

"За едно дежурство от 12 часа - имат право на 2 лева. Те питат всеки един от нас - можете ли да си купите нещо с 2 лева? Нека и това имаме предвид между първо и второ четене", заяви Гроздан Караджов, ИТН. 

"Искам да дам на хората, защото виждам, че техните възнаграждения не са достатъчно високи, колкото следва да бъдат. Основната дуна има министъра на финансите, който все пак е направил разчетите", посочи Мирослав Иванов от  "Продължаваме Промяната - Демократична България".

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.