Митингът се проведе пред парламента

Протест под прозорците на парламента, докато депутатите обсъждаха бюджета. Работници и служители от различни държавни структури поискаха увеличение на заплатите. За да се случи това обаче трябват 170 милиона лева от финансовия план за годината да бъдат пренасочени.

Протестиращите разпечатаха исканията си и се опитаха да ги дадат на всички народни представители. При тях обаче дойдоха само членове на БСП и „Възраждане”. Недоволните са били уверени, че ще направят срещи и с останалите партии в Народното събрание до края на седмицата. Протестите обаче не спират и още утре ще има нови такива, само че с работещи от други сектори.  

Любослав Костов: Държавата трябва да навакса, тъй като е длъжник на хората

„Един специалист в БАБХ започва със стартова заплата между 800 и1000 лв. Има много напуснали”, обясни Дора Панайотова, председател на синдикална организации в растителни лаборатории.

Заради проблема със заплатите 50% от учените в българската селскостопанска академия са напуснали през последните години.

„Няма да има реколта, селскостопанската наука е на 145 години”, сподели протестиращата Мария Събева.

Част от народните представители приеха списъка с искания за промяна в държавния бюджет. 

„Битката ни за увеличаването на доходите е последователна, принципна и може да разчитате на нас, че ще я провеждаме докрай”, обясни Корнелия Нинова от БСП.

„Едно десетпроцентно увеличение за последните 10 години не компенсира инфлацията”, твърди Деян Николов от „Възраждане”.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.