Плюсовете и минусите на държавната сметка според синдикатите

Новият държавен бюджет, предложен от финансовия министър, е в парламента. Синдикатите вече заявиха, че не го подкрепят, защото има работещи хора, чиито заплати за поредна година са замразени. Какво предлага новият бюджет и кой е забравен в него - коментар на главния икономист и вицепрезидент на КНСБ Любослав Костов в „Интервюто в Новините на NOVA”.

"Утре започва нашата протестна акция. Всеки ден ще има хора от тези сектори и агенции. Хора, които да обяснат на депутатите от тяхната практика с какви пари разполагат и как последните две години не са получили почти никакво увеличение", заяви Костов. 

Той подчерта, че за последните две години приходите от данъци са нараснали с 11 милиарда лв. "А тях ги събират хората в НАП на терен. Тези, чиито заплати нямат промяна. Хората в НАП получиха миналата година 10% заради вътрешно преразпределяне, а не заради ръст на разходите от бюджета. Но тези 10% са три пъти по-малко от на трупа на инфлация", каза Костов.

Бюджет 2023: Синдикатите излизат на протест

На въпроса откъде да се набавят липсващите 170 млн. лв., Костов отговори, че няма нужда да се взимат от други звена. "Защото, ако си спомняте, обсъждахме финансовия апокалипсис, че ще идва Международният валутен фонд и как да намалим този 6,4% дефицит. Тогава аз казах, че реалният дефицит е около 3%. В момента се внася дефицит на касова основа 2,5%. По-малко от това, което ние казахме. Така, че има буфери, фискално пространство. По линия на капиталната програма - още около половин милиард", заяви той. 

КНСБ: Недофинансираните сектори с тридневна протестна акция пред Народното събрание

"Ние го разбираме, финансовия министър, и аз да бях финансов министър, може би щях да си заложа някакви буфери. Но в крайна сметка, ако се върнем назад 10 години, ще видите, че всяка година приходите са повече, отколкото са планирани. А разходите са по-малко, отколкото са гласувани. Капиталната програма не се реализира и оттам дефицитът пада. Така че всяка година ние всъщност намаляваме дефицита повече, отколкото сме прогнозирали", добави Костов. 

"Въобще държавата трябва да навакса, тъй като е длъжник на хората. Те понесоха кризата - средната класа и хората с ниски доходи, и да спрем да подпомагаме нетаргетирано бизнеса, в крайна сметка", заяви главният икономист на КНСБ.

Повече вижте във видеото. 

Новините на NOVA  са в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.