„Циничният сценарий от записите е в ход”, каза той за разпределението на комисиите в НС

В критични времена българските управляващи нямат собствено мислене, мнение и позиция. Това коментира президентът Румен Радев в отговор на въпрос на NOVA за Срещата на върха на НАТО във Вилнюс. Според държавния глава е крайно време да започне да се мисли трезво и обективно за войната в Украйна.

Радев за Зеленски: Най-лесно беше да не провеждам такава среща, но не е добър сигнал

„Трябваше ли големите държави членки да заявят, че ускореното приемане на Украйна в НАТО в момента е абсолютно неприемливо, за да започнат и нашите управляващи най-сетне да сменят позицията си. Трябва ли да чакаме, освен министъра на отбраната на Великобритания, който заяви, че не може Великобритания да бъде склад за въоръжените сили на Украйна, и други министри на отбраната да го кажат, за да спрат нашите управляващи да гледат на българските въоръжени сили като склад за въоръжените сили на чужда армия”, пита още той.


Според Радев „нашите управляващи се опитват неистово да ни убедят, че изпращайки военна помощ, те повишават нашата сигурност”. „Напротив - този конфликт се задълбочава - категорично. Жертвите стават все повече. Колкото повече оръжия поглъща, има толкова повече загинали хора и разрушения”, допълни държавният глава. 

Зеленски към Радев: Ако сте на мое място, ще кажете ли „Путин, взимай български територии”

„Искам да стане ясно, че Украйна настоява да води тази война. Но също така трябва да е ясно, че сметката се плаща от цяла Европа. И тази война има много измерения. Пак казвам, то не е само чисто военно - има икономическо, социално и политическо измерение. Тя е заплаха и риск за цяла Европа”, категоричен е президентът.

Във връзка с разпределението на комисиите в парламента, президентът каза: „Очевидно е, че циничният сценарий от записите е в ход. Формулата е много проста. Тя е власт срещу легитимация. Разбира се, за сметка на измамения български избирател”, е мнението на държавния глава.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.