Експерти подозират, че става въпрос за руска DDoS атака

Хакери удариха сайта на Народното събрание. За атаката стана ясно в петък вечерта, когато уебстраницата на парламента беше блокирана. Проблемът беше отстранен часове по-късно. В ефира на NOVA министърът на електронното управление Александър Йоловски уточни, че все още не е ясно кой стои зад атаката.

Според депутата от „Продължаваме промяната – Демократична България” Ивайло Мирчев отговорна за удара е руска хакерска групировка. Той обвърза пробива с предложението на управляващата коалиция България да изпрати 100 БТР-а на Украйна, като се позова на съобщение в Telegram.

„България даде на Украйна пакет от 100 бронирани машини. За тази цел уебсайтът на българското Народно събрание получи няколкостотин хиляди DDoS ракети от нас”, обяснява хакерска група в Telegram.

„Това е възможен повод, но нашата цел е да предотвратяваме такива атаки в бъдеще. Винаги ще има опити по различни политически, неполитически или икономически въпроси да се атакуват държавни институции. Ние, като държава, трябва да бъдем достатъчно силни”, каза Йоловски.

По думите на министъра хакерските атаки срещу държавните институции през последните месеци не стихват, но малка част от тях пробивали системите ни за сигурност.

„За последните 12 месеца са отразени близо 80 подобни атаки, за които дори не се е появила информация. Има мерки, които държавата е предприела. Най-голямата от тези атаки беше в рамките на миналия месец, за която никой не разбра”, уточни той.

Йоловски смята, че големият проблем е в общия подход на държавата към подобен род атаки. „Подходът, който е бил реализиран през последните години всяка институция да се справя самостоятелно, за пореден път се доказва като неуспешен”, каза министърът.

Пред NOVA експертът Явор Колев, който е и бивш директор на отдела за киберсигурност в ГДБОП, обясни че е много вероятно е зад удара да стои именно Русия.

„Това, което мога да предполагам е, че такава атака се осъществява от руски активистки групи, които се контролират от техните специални служби, по-точно Главно разузнавателно управление на министерството на отбраната на Руската федерация“, заяви той.

Целта била да се накърни имиджа на парламента.

„Това не са сложни за изпълнение атаки – DDoS атаките. Могат да бъдат извършени от ученици от средния курс. Тази атака се осъществява от мрежа от заразени компютри. За стотина долара може да организирате такава атака“, обясни Колев.

През миналата година обект на атаки бяха редица държавни сайтове, включително агенция „Разузнаване”, а отговорност пое руската хакерска група „Килнет”. В края на 2022 година сайтовете на Министерския съвет и на президентството също бяха атакувани от хакери. В мишена на поредната хакерска атака този път се превърна сайтът на парламента, достъпът до който остана блокиран през цялата нощ и в ранните часове на деня.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook