Те настояват за 10% увеличение на заплатите

Служители на МВР протестираха с искане за увеличение на заплатите с 10%. Демонстрацията започна пред сградата на Финансовото министерство и продължи с шествие към Народното събрание. Недоволството е срещу липсата на заложени увеличения в проектобюджета, който депутатите приеха на първо четене.

Инж. Станков: Разходите за персонал на Пожарната са намалени с 6,5 млн. лв.

В проектобюджета увеличение за МВР не е заложено. Според финансовия министър Асен Василев системите, които са получили ръст на заплатите миналата година, не би следвало да получат и тази. При гласуването на бюджета на първо четене Василев съобщи, че с ГЕРБ е постигната договорка да не се променя рамката на проекта. Според него, ако се реши някъде заплати да бъдат увеличени над планираното, ще трябва да се посочи от кой сектор да се вземат средства.

„Повишение на основните работни заплати в МВР с минимум 10%. Миналата година не сме получили никакво увеличение. Тогава получихме увеличение, което ни се дължеше през 2020 г.”, поясни Илия Кузманов.

НЕДОВОЛСТВО В РЕДИЦИТЕ НА МВР: Символични протести в страната

Главният секретар на МВР Петър Тодоров обяви, че подкрепя протеста. „Цялото професионално ръководство на МВР застава зад справедливите искания на нашите служители, защото много от нещата, които бяха отправени към МФ като искания, не са обновявани от години”, посочи Тодоров.

От ГЕРБ обявиха, че ще настояват за допълнителни 200 млн. лева за заплати в държавния сектор, като 150 млн. са за МВР. „Считаме, че това увеличение е наистина необходимо. Не е никакъв популизъм. Надявам се финансовият министър да се справи в тази ситуация”, каза Екатерина Захариева.

Според Атанас Атанасов от „Демократична България” обаче трябва да се промени и матрицата за финансиране на силовия сектор в страната. За това е нужна реформа. „Натрупана е много тежка бюрокрация, има диспропорции - голяма част от силите са струпани в София, а в провинцията изнемогват”, поясни той.

Полицаи и пожарникари протестираха символично на 4 юли. Още тогава те поискаха увеличение на заплатите.


 


Заедно с полицаи и пожарникари протестираха и служители на "Автомобилна администрация". Те искат 30% по-високи заплати. Ако днес не бъдат чути, протестите ще продължат.  

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.