На атентата бяха ранени близо 40 туристи

Навършват се 11 години от атентата в Сарафово. На 18 юли 2012 г. на паркинга на бургаското летище взрив отне живота на шестима души и на самия атентатор. Заподозрените извършители бяха осъдени задочно от български съд.

Навършват се 11 години от атентата в Сарафово

Семействата на загиналия български водач Мустафа Кьосов и на петимата израелски граждани, загинали преди 11 години на паркинга пред летищния терминал дойдоха, за да почетат паметта им. Десетки венци и цветя бяха положени пред мемориала, който бе изграден година след кървавия атентат в памет на невинните жертви.

Семействата на загиналите макар и с болка всяка година се връщат на мястото, където адската машина прекъсна живота на близките им.

„Много е трудно, от година на година става все по-трудно. Хората казват, че времето лекува, но това не е така”, каза Рути Харуш, майка на Маор Харуш.

„Парчета живот“: Севда Шишманова режисира филм за атентата в Сарафово

„Не ви пожелавам да го преживявате”, добави Ахмед Кьосов, баща на загиналия български шофьор Мустафа Кьосов

На атентата бяха ранени близо 40 туристи. Двамата помагачи на атентатора Мелиад Фарах и Хасан Ел Хасан са осъдени на доживотен затвор без право на замяна. Двамата все още се издирват от Интерпол.

„Без съмнение двамата извършители на този атентат рано или късно ще бъдат намерени и ще платят за мерките си дела. В това можем да бъдем сигурни”, заяви Йорам Елрон, посланик Израел.

10 ГОДИНИ ПО-КЪСНО: Спомените от атентата в Сарафово на лекар, спасявал оцелели

Всички присъстващи на възпоменателната церемония пред мемориала бяха категорични, че трябва да бъдат единни срещу тероризма.

„Нека днес, развивайки пълноценни двустранни отношения между нашите две страни не забравяме, че трябва заедно да продължим да водим борбата със силите на тероризма, който сее страх, смърт и разруха”, заяви Румен Радев.

И добавиха,че терористичният акт не е повлиял на отношенията между двете страни

„Това е смисъла, че злото, омразата и терора винаги ще бъдат побеждавани с любов, с приятелство, с усмивка”, добави Димитър Николов, кмет Бургас.

Новините на NOVA в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook