Твърдението, че служебното правителство е удължило концесията на пристанището, е прибързано и некоректно, каза президентът

Предстои да видим дали предложението на управляващите за „Росенец" е в резултат на корпоративни апетити или кризисен пиар. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти.

„Служебното правителство не е удължавало концесията. Това е поредното прибързано и напълно некоректно изказване на политически лидери. Нека се върнат назад и си отговорят на въпроса кой даде на концесия пристанището - правителството на Бойко Борисов. 24 години остават да бъде в сила тази концесия. Служебният кабинет не я прекрати, защото водеше борба с космическите цени на горивата, които ни докара четворната коалиция, същите тези политически лидер”, допълни държавният глава.

Радев призова за анализ как всичко това ще се отрази на цените на горивата у нас.

"Там има една голяма тилова база, тя принадлежи на „Лукойл“, кога е взета от него, как това връщане на държавата на пристанището ще работи с тази тилова база, без която прехвърлянето на петрол към Нефтохимическия комбинат е невъзможно е невъзможно?", попита той.

Петков: Внасяме предложение за прекратяване на концесията на пристанище "Росенец"

Държавният глава отговори и на критика, отправена от Христо Иванов, който го сравни с президента на Беларус Александър Лукашенко.

„Явно г-н Иванов прави всичко възможно, за да забравим по-бързо подлостта, с която той измами своите избиратели. Той извая целия политически облик като борец срещу мафията, наречена от него „Борисов", и срещу задкулисието, наречено от него „Пеевски". В момента той не просто се прегърна с тях, а им слугува. Иванов подарява управлението на ГЕРБ-СДС и ДПС", каза държавният глава. 

Той коментира и казуса около РСМ и преговорите на страната за влизане в ЕС.

ГЕРБ ще подкрепи предложението за концесията на „Росенец”

„Най-сетне се стигна до придвижване напред по въпроса за гарантиране на конституционното равноправие на българите в РСМ. За съжаление ми отне година да убеждавам партиите. Само ИТН подкрепи предложението ми за вписване в Конституцията като задължително условие за начало на преговорите за ЕС”, коментира пред журналисти президентът Румен Радев.

Що се отнася до нагласите в парламента за промени в Конституцията на България той заяви, че има мнозинство, но липсват предложения.

"Вие как мислите дали парламент с ниско доверие и ниска легитимност трябва да променя конституцията?", отговори риторично президентът.

 

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.