"Китай е един от основните износители на фентанил и неговите аналози", обясни Стефан Бакалов

„В днешно време човек може да си достави всякакъв вид наркотични вещества, живеем в силно глобализиран свят. 12-13-годишни деца в България употребяват дрога. Децата ни се доверяват (на непознати) и възрастта, в която посягат към наркотиците, е много ниска. Синтетичните опиоиди, които са смъртоносни, се ползват от хора на възраст между 20-25 г.”. Това заяви Стефан Бакалов, н-к отдел „Борба с наркотрафика” в Агенция „Митници” в „Интервюто в Новините на NOVA”. Той коментира новия наркотик, който причини няколко смъртни случая във Варна - фентанил. По-рано през деня премиерът Николай Денков обяви, че нов вид синтетична дрога се разпространява в България.

„Фентанилът е синтетичен опиоид, който се използва в различни случаи, най-често при краен стадии на раково болни, но наркотрафиканти успяха да наложат неговата продажба в обществото. Той е 100 пъти по-мощен от хероина”, каза експертът.

Той обясни, че фентанилът е наркотично вещество и даде пример, че ако за 10 000 дози хероин е необходима около 750 гр субстанция хероин, то за приготвяне на 10 000 дози карфентанил е достатъчно само 1 грам. „Този вид наркотик е по-достъпен и по-лесен за трафик”, обясни Бакалов.

Зачестиха смъртните случаи на употребилите хероин, смесен с фентанил, във Варна

За м.г. заедно с колегите си са задържали 168 литра и около 65 000 дози. За т.г. са хванали около половин милион дози. "Китай е един от основните износители на фентанил и неговите аналози. От 1 май 2019 г. под натиск на ООН Китай забрани производството на фентанил, но въпреки това те все още са най-големият производител и износител", допълни Бакалов. 

Денков: Нов вид синтетична дрога се разпространява у нас

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.