Вижте как се произвежда неповторимата шапка

Аксесоарът, който влезе в историята – шапката „Борсалино”, се произвежда в Алесандрия, Северна Италия, от 150 години насам. Екипът на предаването „Евромакс” на „Дойче веле” показва как се прави легендарната шапка.
 
Независимо дали се носи от жена или мъж, тя е икона на стил, която е завладяла не само света на филмите. Сред звездите, които притежават такива шапки, са Джони Деп, Кейт Мос или Джъстин Тимберлейк. А Дакота Фанинг и Джесика Частейн са си избрали модели от новата колекция.
 
Дискретност и звезден блясък: Обиколка из един от най-луксозните хотели в света (ВИДЕО)

Част от машините, с които се прави „Борсалино”, датират от 19 век. Шапките са изработени от филц от заешки косми, добити при условия за хуманно отношение към животните. Филцът се разресва, разхлабва и волцова. След това перфориран метален цилиндър засмуква филца и така се създава първата основна форма. Тя пък се свива на баня с гореща вода. Преди да бъде завършена, тя трябва да се оформи, боядиса, обгори, парафира и зашие. Целият този процес предполага седем седмици ръчна работа и 52 работни стъпки.
 
Джузепе Борсалино основава компанията през 1857 г., за да произвежда шапки за средната класа. Около 1914 г. фабриката вече има повече от 2500 служители. В разцвета ѝ, когато почти всеки мъж носел шапка ежедневно, компанията произвеждала по 2 милиона шапки годишно. Днес от фабриката излизат около 90 000 артикула. А град Алесандрия вече е посветил и цял музей на историята на успеха на „Борсалино”.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и сряда от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.