Разширението трябва да бъде завършено в рамките на 600 календарни дни

Започва разширението на газохранилището „Чирен” в неговата надземна част. Според „Булгартрансгаз” проектът е от стратегическо значение и е в общ интерес за Европейския съюз.

Подписаха договора за разширявана на газохранилището „Чирен”

Разширението ще осигури увеличение на обема на активния газ до 1 милиарда кубически метра, а на дневните капацитети за нагнетяване и добив - до 8-10 милиона. Основната полза ще бъде за бизнеса и за битовите потребители. Първо сигурността на доставките от газ в най-студените зимни дни. Проектът предвижда удвоена скорост в нагнетяването на природен газ.

"Капацитетът е много голяма разлика. Това е над 1/3 от потреблението в страната!", заяви енергийният министър.

Другото важно за хората и за бизнеса са цените.
"От тази гледна точка количествата, които ще бъдат съхранявани в Чирен, ще бъдат на по-ниска цена – лятна и ще влизат в микса, който ще потребяват българският бизнес и всяко едно домакинство през зимата и това ще смекчи потенциалния ценови шок", заяви Владимир Малинов, изпълнителен директор на "Булгартрансгаз".

Газохранилището ще бъде свързано с цялата газопреносна мрежа на "Булгартрансгаз". Разширението трябва да бъде завършено в рамките на 600 календарни дни.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.