Докато доказват смъртта на роднините си, те плащат хиляди за престой на телата в камери

Законов абсурд блокира погребения с месеци. Близки на починали алармират, че им се налага да плащат хиляди левове, докато получат смъртните им актове.

Тръгнахме от частен случай, който обаче не се оказа единствен. За две години казусите на всички хора, които не могат да погребат близките си заради липсата на смъртен акт, са 27. Те са пряко засегнати от закона за гражданската регистрация. Той гласи, че, ако близките на починал не уведомят общината в рамките на 48 часа след настъпването на смъртта, попадат в съдебен абсурд - трябва да докажат, че роднините им са мъртви. Едно такова дело продължава между 5 и 6 месеца.

Какво представлява новият начин на погребване - аквамация

А докато чакат смъртния акт, близките трябва да плащат за съхранението на тялото в камера. В конкретния случай, за който получихме сигнал, разходът може да достигне до 11 700 лева.

Преди две седмици Гергина Банкова губи сестра си, която обаче и до днес не може да погребе. Жената издъхва в болница "Токуда" на 7 юли, петък. Гергина мисли, че общината няма да работи през почивните дни, носи съобщението за смърт в понеделник и се оказва закъсняла. „Единственото нещо, което могат да направят, е да отидем в съда, да разкажем историята, да водим дело и съдът да приеме, че тя наистина си е отишла”, споделя почернената сестра.

Бланката за съобщението за смърт се използва от болниците от 2004 година. В нея никъде не фигурира срокът до 48 часа. „В такава ситуация държавата трябва да те улеснява. Да, разбира се, няма как да ти помогне, но поне да не ти пречи”, категорична е Гергина Банкова.

Само в София за две години подобни дела за издаване на акт за смърт са 27. Гергина тепърва ще плаща сметката за съхранение на тялото на сестра ѝ в камера. Сметката за ден възлиза на 65 лв., казва жената.

Заради казуси като този на Гергина и покойната ѝ сестра още преди три години председателят на Софийския районен съд иска промяна на закона. Причината - няма правна логика да съществува такова условие тогава, когато се касае за лице, починало в болница. Предложението за промяна е в тези случаи да не е приложим 48-часовият срок.

Жена започна да чука по ковчега на собственото си погребение

В писмен отговор до NOVA от Правосъдното министерство казват, че в периода 2017-2019 година са образувани 22 дела, като 15 от тях са за починали в болница. Въпреки че това са 70% от случаите, ведомството не намира достатъчно аргументи, за да предложи промяна на закона.

Гергина обаче не крие, че се чувства виновна, че не е могла да изпрати родната си сестра както подобава. „Това за душата ѝ няма значение, разбира се, но за моята има”, допълва жената. Сега за Гергина не остава друго, освен да чака 24 август, за когато е насрочено делото по казуса.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.