Съветите на специалист по съдова хирургия

Наричат атеросклерозата „коварно и подмолно заболяване”, както и „тихият убиец”. Как обаче можем да се предпазим от нея - съветите на д-р Емил Хаджиев, специалист по съдова хирургия към УМБАЛ „Проф. Ал. Чирков”.  

Масово пациентите не разбират, че имат проблем със стесняването на кръвоносните съдове, казва лекарят. Процентът на разболелите се расте непрекъснато със застаряването на населението. Притеснителното е, че болестта започва да засяга все по-млади пациенти. 5:1 е съотношението на мъжете, заболели от коварната болест, спрямо жените в ранна възраст. След 65-70-годишна възраст процентът между двата пола се изравнява.

Атеросклерозата е прогресивно и дегенеративно заболяване. Тя представлява стесняване на големите и средни кръвоносни съдове заради плака и мазнини. Протичането ѝ много често може да остане незабелязано от пациента.

Основните причинители на атеросклерозата са пет. Това са високото кръвно налягане, високият холестерол, диабетът, стресът и тютюнопушенето.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook