Вижте уникалните произведения на австриеца Томас Медикус

Произведенията на изкуството, изработени от стъкло, са блестяща игра на светлина и цветове, която очарова зрителя. Екипът на предаването „Евромакс” на „Дойче веле” ни среща с един от творците, който работи с крехката материя – австриеца Томас Медикус.
 
В творбите му перспективата играе особено важна роля. Те показват определен мотив от всички страни. Самият художник нарича тези инсталации анаморфни кубове.
 
Историята на шапката „Борсалино” – аксесоарът, завладял света (ВИДЕО)

„Обикновено те се състоят от 144 ленти, над които са разпръснати в пространството четири фрагментирани изображения. Ако се разхождате около куба или го завъртите, тогава на всеки 90 градуса се създава нова картина. Двете срещуположни изображения трябва да запълват една и съща площ, така че, когато погледнете едното, другото да е скрито точно зад него”, обяснява Медикус.
 
Той продава творбите си в САЩ и Канада. Стъклото очарова художника, откакто се научил да работи с материала от нулата.
 
„По принцип това, което е възхитително при рисуването върху стъкло е, че е безумно стара техника, която датира от Средновековието. Намирам за вълнуващо да смесвам един много стар занаят с нещо ново и да използвам техника, която се е доказала, но в същото време намира изражение в съвременни неща”, споделя още художникът.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и сряда от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.